Підтримати нас

Райсуди Херсона продовжать свою роботу до створення нового суду

Автор статті
23 січня 2016 11:16
689
Поширити:

Ліквідовані Президентом Дніпровський, Комсомольський та Суворовський районні суди міста Херсона та судді цих судів будуть продовжувати здійснювати свої повноваження до початку роботи Херсонського міського суду.

На це звертає увагу Державна судова адміністрація України, роз'яснюючи питання, пов'язані з Указом Президента від 19.01.2016 р. №15 "Про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів".

Як пояснили "ЗіБ" у ДСАУ, припинення повноважень і ліквідація зазначених вище судів  здійснюється не з дня набрання чинності вище вказаним Указом Президента, а лише після проведення регламентованої законом процедури, результатом якої є припинення діяльності суду як органу державної влади та юридичної особи.

З огляду на суспільний інтерес до рішення Президента, коментарі щодо можливого обмеження доступу громадян до правосуддя, пов’язаного з ліквідацією районних судів у м. Херсоні, Державна судова адміністрація України звертає увагу на наступне.

На сьогодні районні суди міста Херсона, щодо яких прийнято рішення про ліквідацію, знаходяться в одній дев’ятиповерховій будівлі. З утворенням Херсонського міського суду, який і далі буде розміщуватися в цій будівлі, покращиться доступ до судочинства  шляхом організації єдиного вікна доступу та єдиної інформаційної системи новоутвореного суду, зменшиться річна сума видатків щодо утримання будівлі та приміщень суду за рахунок оптимізації чисельності суддів та працівників його апарату, витрат на охорону і обслуговування приладів обліку енерго-, тепло- та водопостачання. Крім того, за рахунок вивільнених приміщень буде вирішено питання щодо збільшення кількості залів судових засідань.

Херсонський міський суд утворюється як новий суд, а не шляхом злиття місцевих районних судів (ч.3 ст. 19 Закону України "Про судоустрій і статус суддів").

Згідно із зазначеним Законом суд є органом державної влади, має печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням. Ч.1 ст. 19 Закону передбачено, що суди загальної юрисдикції утворюються та ліквідуються Президентом України на підставі пропозиції Державної судової адміністрації України.

Окрім того, згідно з ч.2 ст. 81 Цивільного кодексу України юридичні особи, залежно від порядку їх створення, поділяються на юридичних осіб приватного права та юридичних осіб публічного права. Суд є юридичною особою публічного права.

Процедура ліквідації юридичних осіб визначається, зокрема, Цивільним кодексом України та Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань". Відповідно до ч.2 статті 104 ЦК, юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення. Порядок внесення відповідного запису, перелік необхідних дій та документів визначено Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань".

"Отже, припинення повноважень і ліквідація зазначених вище судів  здійснюється не з дня набрання чинності Указом Президента України від 19 січня 2016 року № 15, а лише після проведення регламентованої законом процедури, результатом якої є припинення діяльності суду як органу державної влади та юридичної особи.

Дніпровський, Комсомольський та Суворовський районні суди міста Херсона та судді цих судів будуть продовжувати у встановленому законом порядку здійснювати свої повноваження до початку роботи Херсонського міського суду" - зазначає ДСАУ.

ДСАУ вже розпочала проведення організаційно-правових заходів, пов’язаних з ліквідацією місцевих районних судів у місті Херсоні та утворенням Херсонського міського суду.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ