Підтримати нас

Продавати свої шедеври тепер стало легше

Автор статті
06 травня 2020 11:00
994
Поширити:

В Україні під час карантину найбільших збитків зазнали підприємці та... митці. Зазвичай художники, фотографи та скульптори мають два джерела доходів — від продажу своїх робіт та гонорари за участь у різних мистецьких проєктах.

Деякі з них працюють на замовлення — малюють портрети клієнтів або створюють інтер'єрний живопис. Через загрозу підхопити коронавірус більшість виставок та резиденцій перенесено на невизначений термін. До того ж зараз люди гроші витрачають на найнеобхідніше, і навіть постійні замовники увімкнули режим суворої економії.

І якщо не найкращі часи переживають знані митці, то що вже казати про їх молодих колег. Молодим художникам взагалі скрутно, — їм не вистачає коштів ні на життя, ні на матеріали для творчості.

Аби якось допомогти талановитим людям знаходити покупців, а колекціонерам відкривати для себе нові імена, відомі галеристи Євген Карась та Марат Гельман створили групу у фейсбуці з продажу візуального мистецтва "Соль и перец". Буквально за лічені дні паблік став дуже популярним — зараз там майже 7 тисяч учасників. На цю мить модератори завантажили 996 публікацій з живописом, 765 графічних робіт, 137 фотографій, 79 колажів, 63 зображення зі скульптурою та 54 зразків різноманітних артоб'єктів. Приємно, що 316 витворів мистецтва вже знайшли своїх покупців.

Аби модератор "Сіль та перець" виклав вашу роботу в групу, потрібно дотримуватися чітких правил:

- Надсилати не більше 5 робіт за добу;

- Правильно підписувати роботу;

- Якщо ти продав 5 робіт, підтримай колег — купи одну;

- Якщо продав 10 робіт, подаруй одну в фонд групи;

- Модератори групи самі визначають, які роботи публікувати;

- 10% з покупця за кожну куплену роботу.

Сам засновник Євген Карась навіть не очікував, що буде такий ажіотаж — щодня йому та його дружині доводиться переглядати близько 2 тисяч робіт. Паблік існує лише кілька днів, а вже стало зрозуміло, що далеко не всі художники знають, як правильно підписувати свої твори й тому він особисто звернувся до підписників та провів лікбез:

"Коли підписуєте власну роботу, починайте завжди з імені, а потім ставте прізвище, це не тільки в нашій групі, це скрізь так! Мене звуть Євген Карась, а не Карась Євген. Запам'ятайте. Далі зазвичай ви ставите рік, коли роботу було створено. Це теж помилка. Після імені та прізвища автора в усьому світі пишуть рік його народження. Якщо пишете Іван Іванов, 2020 - значить це ваш рік народження. Смішно, але так це сприймається", - зауважує галерист.

Правильно писати так:

"Арлазор Чудовий, "Вечоріло", 2020 року, серія "Ідилія", папір, ліногравюра, 100х60 см, відбиток 12/20, оформлена (рама, паспарту, скло), 3.000 грн"

І звичайно, потрібно прикріпити фото роботи. Основна світлина має бути чітка, правильно передавати колір і розмір твору. За бажанням, можна додати ще пару фото, на яких буде зображено окремі фрагменти роботи та її зворотна сторона.

Після ознайомлення з правилами групи можна приступати до продажу своїх робіт. На стінці пабліку під обкладинкою треба натиснути на напис "продати щось", після цього з'являється невелика анкета, яку потрібно заповнити та надіслати.

Стосовно цін у пабліку є обмеження: графіка та фото коштують до 3 тисяч грн, живопис та скульптури до 6 тисяч. Євген Карась зізнався, що йому вже почали дорікати, мовляв, ціни дуже низькі, і товстосуми можуть чи не задарма скупити у бідних художників шедеври, які насправді коштують набагато більше. На такі закиди арт-експерт відповідає:

"Ми започаткували цю платформу якраз для швидких продажів, на час карантину, коли артринок затих. Я впевнений, у кожного художника є такі роботи, які підпадають під нашу цінову політику. Звичайно, ми не змушуємо митців продавати свої найкращі роботи за безцінь. Навпаки завдяки демократичним цінам і самі художники можуть підтримати колег, купувати їх роботи та сформувати власну гідну колекцію сучасного мистецтва. Наш паблік працюватиме й після завершення карантину".

Але слід зауважити, що не кожна робота може потрапити у "стрічку" цієї групи. Засновники "Соль и перец" визнають, що їх критерії оцінки художніх творів доволі суб'єктивні, при цьому не пояснюють, що впливає на вибір робіт. Залишається тільки гадати й сподіватися на везіння.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ