Підтримати нас

Принизлива поразка путіна

Vgoru
Автор статті
10 листопада 2022 10:10
694
Поширити:

Адольф Гітлер був сумно відомий під час вторгнення Німеччини в Радянський Союз тим, що відмовився дати своїм військам дозвіл на відступ, навіть якщо це був єдиний тактичний крок, який мав якийсь сенс.

Як пише New York Times, російський диктатор Володимир Путін наприкінці серпня вчинив подібне, заборонивши  російським військам відступати під тиском українського наступу в місті Херсон на півдні України. Путін не хотів відступати від Дніпра. Але якщо так було тоді, то зараз  вже не так.

У середу міністр оборони Росії Сергій Шойгу оголосив про відступ російських військ на східний берег Дніпра. Якщо припустити, що це не обман, то росіяни залишають єдину захоплену ними регіональну столицю. Це не той наказ, який Шойгу видав би самостійно, це явно прийшло зверху. З російської військової точки зору цей відступ має сенс. Як заявив у телевізійній розмові з Шойгу командувач російськими силами в Україні генерал Сергій Суровікін, цей крок «збереже життя наших військових і боєздатність». Східний берег московським військам буде легше захищати, оскільки українцям доведеться перетинати річку, щоб продовжити наступ.

Але це рішення, хоч і є військовою необхідністю, все ж  принизлива поразка для Путіна. Херсон є важливим чорноморським портом і «столицею» однієї з чотирьох областей, які Путін незаконно анексував у вересні. Крім того, росіяни сподівалися використати Херсон як базу, з якої врешті-решт захоплять сусідні українські міста Миколаїв та Одесу.

Це дозволило б їм відмежувати Україну від Чорного моря, її головної торгової артерії. Тепер російський наступ йде у зворотному напрямку. Росіянам належить провести одну з найскладніших військових операцій: «ретроград» під вогнем. Українці вирішуватимуть, наскільки важко чи легко їм буде евакуюватися з Херсона. Російські війська будуть особливо вразливі для нападу при форсуванні річки.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ