Підтримати нас

Поради юристів: що робити, коли у банку вимагають нову довідку переселенця

Vgoru
Автор статті
18 грудня 2020 17:00
1,114
Поширити:

У листопаді на телефон «гарячої лінії» громадської організації КримSOS почастішали скарги на ПриватБанк. Людей з кримською реєстрацією просили прийти до відділення з оновленою довідкою внутрішньо переміщеної особи для «оновлення інформації про клієнта». Така ситуація траплялась і при відкритті рахунку. 

Юристи КримSOS отримали відповідь на запит від Національного банку України  та у цій статті розповідають, що необхідно робити у цьому та подібних випадках. 

Причина появи банківських проблем у переселенців з Криму  

З 2014 року до весни 2020-го люди з реєстрацією на території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя в банківських установах прирівнювалися до нерезидентів – іноземців. Щоб відкрити рахунок чи оформити депозит у будь-якому українському банку, їм потрібно було надати довідку внутрішньо-переміщеної особи. Це зробили для підтвердження фактичного місця проживання на підконтрольній Україні території.   

Ольга Куришко, координатор юридичного напрямку КримSOS зазначає, що питання “нерезиденства” тягнеться з серпня 2014 року, коли був прийнятий Закон України “Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України”.  

«Тоді  кримчан прирівняли до нерезидентів у сфері оподаткування, але фактично це призвело до того, що майже в усіх питаннях фінансового характеру вони стали іноземцями. Національний банк України також використав цю можливість і у листопаді 2014 своєю Постановою №699 встановив, що для доступу до банківських послуг на загальних  умовах кримчани мають надавати довідку внутрішньо переміщеної особи. Постанову намагалися скасувати у судовому порядку, проте безуспішно”, –  розповідає Ольга Куришко. 

Що відбувається сьогодні  

27 квітня цього року почала діяти Постанова №31 Національного банку. Мешканців АРК та м. Севастополь врешті-решт визнали резидентами в усіх українських банках.  

Банківські установи мають нарівні з іншими українцями обслуговувати рахунки, депозити як фізичних осіб, так і підприємців з кримською реєстрацією. За потреби пункт про нові особливості функціонування рахунків можуть додати до існуючих договорів.    

«Бачимо, що деякі банки не беруть до уваги цю постанову Нацбанку та продовжують вимагати додаткові документи, а саме - довідку внутрішньо переміщеної особи. Це пряма дискримінація прав кримчан», – зазначає Наталя, юрист КримSOS. 

Так, наприкінці листопада на телефон «гарячої лінії» КримSOS звернулася жінка, якій подзвонили з ПриватБанку. Просили принести у найближче відділення оновлену довідку ВПО. Проте, згідно з постановою Уряду № 509 від 01.10.2014 року, довідка ВПО безстрокова та її оновлення не передбачено. Подібні випадки відбувалися й восени цього року.  

«Вимоги надати  оновлену довідку ВПО – незаконні. Тому потрібно звернутися до банку за роз’ясненнями та писати скаргу до Національного банку», – додає юристка. 

Юристи КримSOS рекомендують захищати свої права та написати скаргу до банківської установи, додати лист з роз’ясненнями від Нацбанку.   

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ