Підтримати нас

Актуальні новини Херсона та області за 21 березня 2022 року

Vgoru
Автор статті
21 березня 2022 19:05
2,532
Поширити:

Сьогодні 21 березня - двадцять шостий день війни росії проти України. Підготували добірку головних новини по Херсонщині на 20:00.

Також ви можете подивитися прямий ефір "Вгору", де ми висвітлили ці головні події дня та відповіли на питання глядачів:

Мирна акція у Херсоні обернулася трагедією

Херсонці традиційно вийшли на мирну акцію. Але цього разу, на жаль, вона обернулася трагедією.

На пам'ятнику Небесної сотні, що розташований на площі Свободи з'явився напис "ЗСУ убивают детей Донбасса". Херсонці підійшли до пам'ятника та почали стирати цей напис. В цей час до них рушили російські військові і почали стріляти, кидати шумові та сльозогінні гранати. Як зазначають очевидці, кількох містян затримали, є поранені, одному чоловіку влучили у ногу, його забрала швидка допомога.

Херсонською обласною прокуратурою розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

“Вказані дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме статей 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти”, - йдеться у повідомленні відомства.

Зараз учасники слідства з'ясовують всі обставини події та причетних до неї осіб. Правоохоронці продовжують документувати злочини, які вчинили російські військові на території України та Херсонщини.

Викрали міського голову Берислава

На Херсонщині продовжують зникати керівники органів місцевого самоврядування.

Цього разу окупанти викрали міського голову Берислава Олександра Шаповалова та одного з місцевих активістів. Злочин вчинено 19 березня, близько 11 години дня. Про це на своїй сторінці у Телеграмі повідомив голова Херсонської ОДА Геннадій Лагута, цитую:

“Вже три доби вони перебувають у полоні, вчора Олександру Миколайовичу дозволили зателефонувати рідним та заспокоїти їх. Чоловік має проблеми із серцем, важко переніс захворювання на коронавірус. Рідні хвилюються за стан здоров’я Олександра Шаповалова”.  

Наразі невідомо, де саме утримують полонених. Голова ОДА припускає, що вони перебувають у Новій Каховці. 

Ситуація у Каховській територіальній громаді

У прямому ефірі на сторінці Каховської міської територіальної громади у Facebook, представники влади розповіли про ситуацію в громаді, повідомляє Суспільне.

Міський голова Віталій Немерець розповів, що у суботу до лікарні був доставлений житель Горностаївської громади. Від вогнепального поранення він помер у машині "швидкої" допомоги. Як повідомили медичні працівники, його знайшли біля блокпоста поблизу села Каїри.

Дитячі садочки і заклади позашкільної освіти – у простої. Школи Каховської громади другий тиждень працюють дистанційно. Про це повідомила начальниця відділу освіти Оксана Круковська.

П’яні російські військові викрали хлопця в Олешках

Як розповів сьогодні у відеозверненні міський голова Олешок Євген Рищук, жителя міста окупанти просто витягли з черги у супермаркеті. 

“Напівмертві п'яні росіяни прийшли до супермаркету АТБ, просто з натовпу витягли хлопця. Вони неконтрольовані, спілкуватися ні з ким. Мені навіть нікому зателефонувати та поставити запитання”.

Пізніше мер знову вийшов в ефір та повідомив, що постраждалий вже на волі.

Музиківка тепер зі світлом

Музиківка практично повністю зі світлом, про це повідомляє Людмила Погрібна, секретар Музиківської сільської ради.  

Але роботи не закінчені, по селу ще  багато обірваних дротів. Наближатися до них - небезпечно. Завтра ремонт має продовжитись.

Східне та Загорянівка (Шкуринівка) далі без світла. Саме туди бригаду не допустили. Причин пані Людмила не знає.

Допомога сімейній фермі у Музиківці

Тетяна Страмнова - власниця мініферми «Коза Амальтея» з Музиківки. У ці складні часи роздає сири та молоко усім нужденним.

Нещодавно Тетяна попросила допомоги у придбанні корму для кіз:

"Наші кізонькі схудли та скинули надої, немає можливості купити стільки кормів, скільки їм потрібно. Дуже вас просимо допомогти нашим кізонькам, в кого є така можливість"

Реквізити, для того аби допомогти Тетяні: ПриватБанк 4149499386755332 Страмнова Тетяна

Тетяна та її родина свого часу втікали від війни з рідного Донбасу і оселилися на Херсонщині. Своїми силами Тетяна заснувала родинну мініферму. Більше про родину Страмнових - у нашому сюжеті:

Зеленівка - це Україна

Херсонська міська рада повідомляє, що днями у мережі з’явилися фото обстріляної окупантами будівлі старостату у Зеленівці. Слідом ширилися чутки, що Зеленівка захоплена військами РФ й на адмінбудівлі розміщений триколор. Староста Зеленівського старостинського округу Олексій Уманський звернувся до мешканців громади з проханням довіряти лише перевіреній інформації, цитую:

"Шановні жителі смт Зеленівка! Я в котре звертаюся до вас із проханням не розповсюджувати плітки, а довіряти лише перевіреній інформації. На адміністративній будівлі Зеленівського старостинського округу Херсонської міської ради, як було два прапори, так і є: один – Державний, другий – Херсонський. Ніякого окупантського прапора не було і немає. Зеленівка – це частина Херсонської міської територіальної громади, це – УКРАЇНА! Так, окупанти дійсно проникли в будівлю старостату та обстріляли її. Покрали й понівечили майно, забрали харчові продукти й не тільки."

Через російську військову агресію тимчасово не працюють морські порти 

А саме порти у Херсоні та Скадовську. Також припинили свою роботу ще два українських порти - у Маріуполі та Бердянську.

Про це йдеться на сторінці Міністерства інфраструктури України у Facebook, повідомляє Суспільне.

"Маріуполь, Бердянськ, Скадовськ, Херсон тимчасово не працюють. Вхід/вихід суден тимчасово неможливий. Миколаїв, Ольвія, Південний, Одеса, Чорноморськ частково здійснюють обробку наявного у причалів флоту та відвантаження залізницею та автотранспортом. Вхід/вихід суден тимчасово неможливий. Білгород-Дністровський не працює через відсутність в порту флоту та вантажів. Вхід/вихід суден тимчасово неможливий", - йдеться у повідомленні.

Шлюзова інфраструктура Дніпра на південь від Києва знаходиться в робочому стані, окрім Каховського шлюзу, який захоплений Росією.

Допомога селянам

Кошти для сільського населення у сумі 50 млн доларів виділить Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО), пише Агропортал з посиланням на ФАО. Допомога буде розділена між найуразливішими домогосподарствами. 

За прогнозами організації, криза торкнеться 18 мільйонів сільських жителів усіх регіонів держави. 6,7 мільйона можуть стати новими внутрішньо переміщеними особами.  Проте допомогу у 50 млн доларів поділять лише між 240 тисячами селян. Це передбачає розроблений ФАО План швидкого реагування, розрахований на березень-травень 2022 р.

Адресність допомоги коригуватимуть з урахуванням зміни ситуації, аналізу проблем та оцінки потреб людей. Головна мета полягає у підтримці дрібних фермерів, які залишилися в Україні, вирішили обробляти поля, вирощувати худобу та виробляти продовольчу продукцію.

Ну і вже традиційне. Радник голови Офісу президента Олексій Арестович написав дуже надихаюче повідомлення про Чорнобаївку. “Зберіться. Зараз від вас знадобиться вся ваша мужність. Чорнобаївка. Сьомий раз. 🤣🤣🤣”. 

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ