Підтримати нас

Першим “кіборгам”: у Херсоні вшанували День пам'яті Героїв Крут. ФОТОРЕПОРТАЖ

Vgoru
Автор статті
30 січня 2022 14:02
1,752
Поширити:

У Херсоні до Дня пам’яті героїв Крут пройшлися вулицями зі смолоскипами. На акцію вшанування зібралося більше сотні учасників з Херсона, Миколаєва та Одеси.

Адже бій 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути став символом самопожертви та героїзму української молоді у боротьбі за незалежність. Тих юнаків наразі іноді називають першими “кіборгами”...

На сьогодні відомі прізвища 20 з них. Це студенти Народного університету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сiрик, Омельченко (сотник); студенти Київського університету святого Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрiїв; гiмназисти 2-ї Кирило-Мефодiївської гiмназiї Андрiй Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич, Григiр Пiпський, Іван Сорокевич, Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич.

Битва на станції Крути затримала більшовицький наступ на Київ на 4 дні. Бійці врятували столицю і виграли час для укладення Брест-Литовського мирного договору. Фактично це  проголошувало міжнародне визнання української державності.

Матеріал підготовлено у межах Медіашколи “Вгору”, що проводять Благодійна організація “Фонд милосердя та здоров’я” в партнерстві з Медіаплатформою “Вгору” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Фото Вікторії Грицай Фото Вікторії Грицай
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ