Підтримати нас

Паперові лікарняні більше не видаватимуть

Автор статті
27 серпня 2021 15:30
1,067
Поширити:

З 1 вересня в Херсоні, як і по всій Україні, перестануть видавати паперові листки непрацездатності. Інформація про захворювання працівника буде повідомлятися в електронному вигляді.

Тепер лікар одразу має оформити лікарняний в електронній системі й підписати документ своїм цифровим підписом, нагадує Херсонська міська рада. Лікарняний відкривається на фіксовану кількість днів та одночасно закривається. Згідно з медичними протоколами кожна хвороба в середньому має відповідну кількість днів для лікування. Наприклад, за протоколом на одужання від певної хвороби, відведено 6 днів. Тож лікарняний одразу оформлюється  на 6 днів. Якщо пацієнт після цього терміну потребує медичної допомоги, він має знову звернутися до лікаря,  там йому оформляється вже новий лікарняний. А якщо одужав - можна  йти на роботу, бо “листок непрацездатності” в електронному вигляді вже автоматично передано роботодавцю. І цей документ є підставою для нарахування компенсації за час непрацездатності. 

Подивитися його самому теж можна - лікарняний буде доступний з дня оформлення на порталі електронних послуг Пенсійного Фонду https://portal.pfu.gov.ua

Запровадження е-лікарняних планувалося ще з 2020 року, але процес загальмувався через неготовність електронного реєстру. У цьому році з 4 червня по 31 серпня в країні ввели перехідний період, під час якого можна було отримати як паперовий, так і електронний варіант лікарняного. За цей період вчили лікарів оформляти електронні лікарняні та перевіряли, як система працює. 

Але під час тестування виявилися інші “прогалини” -  неточності в даних пацієнтів. Є помилки в ідентифікаційних кодах, в ПІБ. Також багато людей дізнавалися, що вони працевлаштовані неофіційно, хоча вони думали, що офіційно. 

Тому розробники системи рекомендують: з 1 вересня, якщо буде потреба звернутися за лікарняним листом, візьміть з собою особисті документи або їх копії, щоб лікар міг перевірити інформацію та уникнути помилок.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ