Підтримати нас

Пальне. Ціна все вища, вища і вища…

Автор статті
09 лютого 2022 15:00
1,142
Поширити:

Ціни на бензин просто жахають. Щоразу водії, проїжджаючи повз автозаправку, а їх у Херсоні натикано на кожному кроці, здіймають очі на цінники. Сьогодні, наприклад, у нашому місті на АЗС WOG вони такі: бензин 92 – 34.99 грн, 95 – від 35.84 грн до 38.99 грн, дизель – від 35.30 грн до 38.50. Є й дешеве пальне, але чи варто заради пари гривень економії на літрі гробити двигун? Потім це виллється у дорогий ремонт.

Коли трапляється такий ціновий стрибок на пальне, далі в нас все рухається за звичним сценарієм: перевізники кажуть, що тариф не відшкодовує затрат, запускається механізм тотального здорожчання, бо в кожному товарі закладена вартість пального, а влада, вже за традицією, починає все пояснювати непередбачуваними світовими тенденціями. Мовляв, така ситуація на ринку.

Звісно, нафтовий ринок не завжди стабільний. Він і не може бути таким. Але  має бути професійна  влада, щоб оперативно реагувати  на всі цінові збурення, а не бідкатися й шукати пояснення. 

То ж як жити з цією шаленою ціною? Аналітики «Консалтингової групи А-95», яка працює в Україні, регулярно стежать за тенденціями на паливному ринку. За їх даними, у Польщі зараз бензин і дизель дешевші, аніж у нас. Там уряд зреагував оперативно і вміло: передусім знизив акциз, прибрав податок з роздрібного продажу, і, як кажуть, головний контрольний постріл – зрізав ПДВ на пальне з 23 до 8%. І наслідків не довелося довго чекати - ціни впродовж дня обвалилися на 12%. Тепер вони в Польщі  нижчі, ніж у нас.

«Тож, може, реально знизити ПДВ на паливо, зрізати ціну на бензин і заодно вбити доцільність махінацій з ПДВ і в результаті зібрати стільки, скільки і сьогодні, але без цього криміналу і корупції? Мені здається, що з ПДВ можна спробувати. Це найкриміналізованіший податок, який держава все одно погано збирає через купу схем з готівкою на АЗС (унікальні чеки з БРСМ я тут публікував неодноразово), продажем документів, скруток»,  – пропонує директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

За його підрахунками, наприклад, у 36 гривневій  «бензиновій» ціні ховаються 6 грн ПДВ та 7 грн акцизу. А в солярці – 6 грн ПДВ та 4,50 грн акцизу.

Пропозиція експерта доволі переконлива. Але щоб сформулювати притомну економічну відповідь, треба бути фахівцем. А це навряд чи можна сказати про нинішню урядову команду. Наприклад, ні її, ні президента зовсім не турбує, що кожен другий літр бензину та два літри дизеля із трьох, що використовують зараз в Україні, -  білоруський продукт. Тож, напевне, наспіла пора впритул взятися за диверсифікацію? 

«Може, нарешті, хоч щось закупимо для армії? На початку грудня як провалилася планова закупівля дизпального армією, так ніхто не те щоб закупив, навіть новий тендер не оголосили… Реально це вже навіть не можна назвати непрофесіоналізмом, це натуральна диверсія!  Один із трейдерів уже розповів план: генерали кажуть, якщо почнеться, ми у вас відберемо паливо. Завіса», - повідомляє Сергій Куюн.

А тим часом, як повідомляє «Коммерсант», вже й Олександр Лукашенко в інтерв'ю російському пропагандисту Володимиру Соловйову заявив, що Мінськ не постачатиме Україні пальне та електрику,  якщо буде конфлікт із Москвою. 

«Якщо ви зіткнетеся з Росією – ми будемо не з вами. Ми відріжемо всякі поставки не лише паливно-мастильних матеріалів, з Росією разом і електрику», – заявив він. 

Якщо це станеться, то які пояснення тоді будемо шукати?

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ