Підтримати нас

Окупанти влаштували терор фермерам на Херсонщині

Vgoru
Автор статті
04 червня 2022 19:37
738
Поширити:

У Запорізькій та Херсонській областях фермери масово викидають молоді овочі просто на узбіччя доріг. Їх не пропускають із товаром на територію вільної України. А продавати свій товар за копійки до окупованого Криму багато хто не хоче. Проте окупанти під дулом автоматів змушують людей за безцінь віддавати продукцію та грабують їх.

Докладніше про це читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Товар звалюють біля доріг

У мережі дедалі частіше з'являються відео, на яких фермери з тимчасово окупованих територій Херсонщини та Запоріжжя викидають свій товар – молоді овочі – просто на узбіччя. Так один із мешканців Запорізької області (з тимчасово окупованої території) розповів, що його фура простояла в черзі у Василівці три дні.

"Я віз свій товар у Запоріжжя. Тому що там його продати можна дорожче і швидше. Нас не випускали ці орки. На вулиці вже жарко, овочі почали псуватися. Довелося просто викинути. Молода картопля, капуста, кабачки, огірки – все вивалив. Тому що везти його в Крим невигідно. Там своїх овочів вистачає. Ми для них небажані конкуренти, ціни збиваємо. Та й продати я зможу все це за копійки на оптовому ринку. Тому що на ринок у Ялті нас просто не пустять", – скаржиться Олег.

Ранні овочі фермери викидають біля доріг

Інші фермери розповідають, що їх змушують везти товар лише на півострів, на територію вільної частини України не пропускають.

"Дехто домовляється за великі хабарі з цими "днрівцями". Я платити не хочу, та й таких грошей у мене немає, я ще їх не заробив. Ми стояли на переході у Василівці, довелося частину товару викинути та повернутися назад", – скаржиться чоловік.

Приходять і ставлять людей на коліна

Продати полуницю теж складно. Тому на Херсонщині з'явилися оголошення про купівлю першої ягоди за ціною 10 грн, для цього потрібно приїхати на поле та самому зібрати не менше 30 кг.

Люди розповідають, що окупанти під дулом автоматів змушують їх вивозити товар на півострів, або загрожують забрати.

Ярмарок у Сімферополі
Ярмарок у Сімферополі

"У будинок до фермера прийшли озброєні "днрівці". Поставили сім'ю на коліна і сказали, що весь свій урожай він має протягом трьох днів вивезти до Криму. Або в нього все відберуть. Для того, щоб чоловік був зговірливим, погрожували, що заберуть на підвал сина. Йому довелося все вивозити. Але ці орки просто так не відстануть. Вони запитали – що ти раніше вирощував? Овочі, полуницю, картоплю. Ось і цього року робитимеш теж саме. А якщо ні, то твої поля заберемо", – розповідає мешканка Бериславського району Херсонської області.

Тобто люди, які не хочуть працювати на окупантів, вибору не мають. Крім цього, окупанти беруть під своє "шефство" всіх підприємців. Ті мають ділитися з ними доходами.

"Серед цих орків уже діють свої угруповання. Вони між собою з'ясовують стосунки, хто яке господарство у людей бере під свій "дах". Доходом діляться зі своїми "керівниками". Також страждають від них люди, хто розводить свиней, свійську птицю, сіє хліб", – розповідає мешканка Іванівки.

Херсонських на ринок не пустять

У Криму ставлення до продавців овочів та ягід із Херсона теж неоднозначне. Кримчани кажуть, що на ціни на ринках у містах присутність херсонських чи запорізьких продуктів ніяк не вплинула, вони все одно високі.

"На оптовому ринку, куди вони привозять овочі, можна навіть огірки купити по 10 руб. Але великими ящиками. Але туди на північ треба їхати, і все це тягнути. Тільки люди з машинами можуть собі це дозволити. А тут у Ялті ціни такі самі скажені, як і раніше. Тут свої перекупники стоять, вони свою справу знають", – скаржиться пенсіонерка Валентина Яківна.

Перекупники та торговці на кримських міських ринках людей із Херсонщини, Мелітополя на свою територію не пускають. Оскільки ті продають товар дешевше та збивають високі ціни.

"У нас тут був випадок, що хлопця з Мелітополя сильно побили. Він продавав дешеву полуницю, йому треба було повертатися додому. Так і товар його перевернули і людину побили", – розповідає продавчиня з ялтинського ринку.

За її словами, у Ялті всіма ринками керує "міська влада" та мафія. Тож хоч із Херсона, хоч із Мелітополя, а низьких цін на півострові ніколи не буде. Товар гнитиме, але продавати дешевше не дадуть.

У Криму "чужих" не люблять

"Вони навіть спробувати полуницю безкоштовно не дають, за кожну ягоду треба заплатити 5, а то й 8 рублів", – додає Валентина Яківна.

Не доїжджає мелітопольський чи херсонський товар ні до окупованих Феодосії, ні до Сімферополя, ні до Євпаторії. Продавцям доводиться скидати ціни і продавати недорого просто на оптових ринках на півночі півострова або все викидати.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ