Підтримати нас

Оглядове колесо в Херсоні працюватиме ще майже два роки?

Автор статті
25 січня 2022 10:02
1,312
Поширити:

Громадська рада при Херсонському міському голові не прийняла остаточного рішення про те, що необхідно зробити в ситуації з колесом огляду, розташованим у парку “Херсонська фортеця”.

Про це стало відомо після своєрідного “виїзного засідання”, яке ГР провела поза стінами міськради. Раніше, як повідомляв голова Ради Олександр Мошнягул, цій громадській структурі з невідомих причин вперше з 2014 року відмовили в проведенні засідання у приміщенні на Ушакова, 37.

У Громадській раді наголошують, що цього тижня її члени зустрінуться з архітекторами та чиновниками “земельного” департаменту.

“У проєкті рішення було кілька рекомендацій щодо розташування локацій майбутнього “Урбан-парку”, який передбачається облаштувати замість нинішніх атракціонів. З'ясувалося, не всі розуміють, де він буде розташований, тому ми маємо все це з'ясувати для коригування проєкту. Також будуть надані рекомендації щодо самого "Урбан-парку", - заявив Олександр Мошнягул.

Своєю чергу, Вадим Калініченко, один із підприємців, які орендують майданчик атракціонів та саме колесо, зазначив, що не збирається “боротися” за цей об'єкт із міськрадою. Він розповів, що йому було рекомендовано добровільно відмовитися від оренди, а зараз ідуть консультації з фахівцями міськради, після стане ясно, за яких умов підприємці залишаться в парку. Зокрема, можливо, їм буде залишено для роботи вже наявний картинг. Вадим Калініченко каже, що було б неправильно, якби через одного або двох підприємців місто втратило такі суттєві інвестиції (йдеться про більш ніж 70 мільйонів гривень за президентською програмою “Велике будівництво”).

До речі, попри колишні домисли, колесо огляду в Херсоні придатне до експлуатації та, згідно з висновками експертизи, що відбулася у вересні 2021 року, може працювати до 19 вересня 2023-го.

"Ми не розуміємо, навіщо для того, щоб створити щось нове, потрібно зруйнувати вже збудоване для відпочинку людей", - коментує член Громадської ради Борис Романченко. Таким чином, у ГР розглядають варіанти обладнання "Урбан-парку" в якомусь іншому місці.

Проте, за словами начальниці відділу досудового врегулювання суперечок управління претензійної роботи Департаменту правової політики та якості міськради Алли Єрохіної, існують інші акти обстеження, що свідчать саме про аварійний стан колеса.

“Колесо змонтовано ще наприкінці шістдесятих років минулого століття, – зазначає Єрохіна, – а експлуатувати такі споруди можна лише 20-40 років. Якщо це питання буде спірним і його доведуть до суду, то все вирішиться саме в залі судових засідань”.

Ігор Юрчак, головний архітектор Херсона, в інтерв'ю Суспільному повідомив, що для активностей "Урбан-парку" ідеально підходить саме парк "Херсонська фортеця".

“Ця ділянка універсальна для доступу всіх мешканців міста, тому у пріоритеті виявився саме парк “Херсонська фортеця”, - заявив Юрчак.

Ще один нюанс, який у цій історії непокоїть громадськість: що буде з деревами, які ростуть поряд із нинішнім парком атракціонів? Адже передбачається, що ця зелена зона буде практично повністю знищена. Начальниця управління комунального господарства Херсонської міськради Людмила Жуган стверджує: в результаті обстеження зелених насаджень робилися висновки не з усього зеленого масиву, а лише з тих дерев, які потребують видалення або санітарної обробки. І, за її словами, цей процес ніяк не пов'язаний із демонтажем колеса огляду та подальшим зведенням “Урбан-парку”.

Резюмуючи, Олександр Мошнягул наголосив:

“Давайте всі почекаємо, доки  зрозуміємо, що саме планується зробити в парку. І вже згодом Громадська рада внесе свої пропозиції”.

Фото Олександра Корняков

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ