Підтримати нас

ОДА: На Херсонщині - "колосальний неврожай" рису

Автор статті
06 грудня 2019 07:30
685
Поширити:

У Херсонській області врожайність рису зросла в середньому на 0,2 т/га, але при цьому валовий збір культури знизився до 36 тис. тонн.

Про це повідомляє Суперагроном.

За даними Департаменту АПР Херсонської ОДА, врожайність рису на полях області цьогоріч зросла в середньому на 0,2 т/га, перевищивши 6,2 т/га. 

При цьому, валовий збір культури знизився з 47 до 36 тис. тонн, пише golos.com.ua.

«Недобір колосальний: понад 11 тис. тонн. Втім, пояснити тенденцію легко: адже у порівнянні з минулим роком площі під цю культуру в південних степах скоротилися, і досить помітно: з 7,7 до 5,8 тис. га», — розповідає Олександр Паливода, директор Департаменту АПР Херсонської ОДА.

За його словами, галузь рисівництва стала менш прибутковою. Адже через гарний врожай рису в Азії його гуртові ціни на світовому ринку впали, що у свою чергу вплинуло на вартість вітчизняного рису.

«На початку «білих жнив» за кілограм рису-сирцю давали не більше 13 грн, хоча рисова крупа в торговельній мережі як коштувала 22-23 грн/кг, так і коштує. Потім ціна трохи зросла, проте фінансові втрати виробники вже отримали. На додачу, збільшилися й витрати аграріїв: рис — культура вологолюбна, а меліоратори підняли майже на третину тариф за транспортування води на плантації. От сільгосппідприємства та фермерські господарства й скоротили площі під рис, посіявши навзамін кукурудзу чи соняшник», — зауважив посадовець.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ