Підтримати нас

Новосели з тропіків - у Дніпрі

Автор статті
24 вересня 2021 16:00
1,255
Поширити:

Херсонські дачники й відпочивальники вже давно помітили, як у Дніпрі стрімко змінилися види водяної рослинності. Тепер вони зовсім інші, ніж 5-10 років тому.

Переважна більшість з них прибула до нас на днищах кораблів і знайшла тут сприятливе середовище для бурхливого розвитку.

Тепер зелені прибульці заполонили протоки, озерця, заплави, перетворюючи їх на болота і відбираючи кисень у підводних мешканців. Раніше з новоселами боролися, використовуючи рослиноїдних риб, яких розводили на спеціальних заводах. Але тепер на це, певно, не вистачає коштів. Тож нові види рослин швидко поширюються вгору по Дніпру. Цього літа одна з них дісталася аж селища Козин на Київщині. Ця донедавна небачена рослина із Південної Америки - водяний гіацинт, що з настанням кліматичних змін швидко завойовує нові води.

Про це у Facebook пише науковий співробітник Інституту гідробіології НАН України Володимир Триліс.

Чули про водяний гіацинт – зелену чуму тропічних водойм? Тепер зустрічайте в Києві! Кажуть, це відмінний корм для гіпопотамів, – підписав він світлини.

До речі, батьківщина цієї багаторічної рослини-окупанта амазонський басейн. В Європейському Союзі вона занесена до офіційного переліку чужорідних видів. Водяний гіацинт знижує рівень кисню у воді, пришвидшує її цвітіння. Але ніхто в нас і досі не стурбований експансією небезпечних для екології новоселів. Лишилося тільки завезти бегемотів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ