Підтримати нас

Небезпека куріння кальяну: міфи та дані нових досліджень

Автор статті
30 листопада 2021 13:06
953
Поширити:

Нині багато херсонських кафе, барів та ресторанів пропонують своїм гостям кальян. Останні роки його популярність зростає. Панує думка, мовляв, цей вид куріння не є шкідливим на відміну від звичайних цигарок. Але це - міф, адже у кальянній суміші присутній нікотин та шкідливі хімічні сполуки.

За даними ВООЗ, одна година куріння еквівалентна приблизно 100 викуреним цигаркам. У міністерстві охорони здоров'я України розповіли, чому куріння кальяну небезпечне.

У людей, які курять кальян, вищі ризики заразитись інфекційними хворобами: туберкульозом, герпесом, гепатитом. Від передачі цих захворювань не рятує змінний мундштук, оскільки основні збудники інфекцій потрапляють у частини кальяну, які не піддаються спеціальній хімічній та термічній обробці після використання, а також навряд чи стерилізуються у громадських закладах після кожного сеансу куріння.

У диму присутні канцерогенні сполуки, а саме: поліциклічні ароматичні вуглеводні, чадний газ, тверді часточки тощо. Дані хімічні речовини можуть викликати рак не тільки у курців, а й у тих, хто присутній у кімнаті, де палять кальян.

При вдиханні диму в процесі куріння в організм людини потрапляють значно вищі рівні монооксиду вуглецю (чадного газу), що призводить до проблем із серцево-судинною системою, кисневого голодування тканин організму з можливим настанням запаморочення.

Куріння кальяну підвищує частоту серцебиття, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти. Це призводить до артеріальної жорсткості. За даними, опублікованими у The American Journal of Cardiology, навіть одна “сесія” куріння кальяну впливає на серцебиття та кров’яний тиск. 

Кальянний дим підвищує ризики розвитку раку легень, респіраторних хвороб, захворювань ротової порожнини. У вагітних підвищуються ризики передчасних пологів.

Тож, якщо наступного разу десь у кафе вам запропонують покурити кальян, знайте про вищенаведені ризики для здоров'я і зважте усі "за" та "проти".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ