Підтримати нас

Небезпечна городина. Як вберегтися від отруєння нітратами

Автор статті
31 травня 2020 02:00
949
Поширити:

Ринки Херсонщини поступово відновлюють роботу після послаблення карантину. Полиці вже заповнені ранніми фруктами та овочами, за якими так скучили споживачі. Та перш ніж насолодитися ласощами, варто згадати про нітрати, якими можуть бути перенасичені яскраві та смачні плоди.

Як від них вберегтися – в матеріалі Тетяни Назаренко.

Нітрати містить більшість плодоовочевої продукції, яку продають навіть в офіційних місцях торгівлі. Проте це не означає, що вона є вкрай небезпечною для споживачів. Начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Віталій Боярський говорить, якщо вміст нітратів у плодах не перевищує офіційно визначених показників, то здоров’ю вони не нашкодять. Та все ж, вживати їх треба  помірно і купувати тільки у спеціалізованих місцях.

Розрахунки допустимих норм вмісту нітратів проводяться в залежності від їх впливу на організм та від того, скільки і якої продукції споживає середньостатистична людина. Вважається,  безпечною для здоров’я є норма до 600 мг нітратів на добу. Тож при вживанні ранніх овочів та фруктів слід бути обачними, аби не перевищити цей показник.

«Овочі діляться на три категорії, щодо вмісту нітратів, а саме, в яких допускається їх найбільший рівень, середнього ступеня ризику і незначного, - розповідає Віталій Боярський, - Є ще дві категорії, стосовно рівня нітратів – овочі, які вирощуються у відкритому ґрунті та захищеному, тобто в теплицях.

Найбільше цих речовин може бути в коренеплодах - картопля, буряк та морква. Для буряка допустимий показник 1400 мг/кг. Для ранньої моркви, що вирощується до 1 вересня – 400 мг/кг, а для пізньої – 250 мг/кг. Для шпинату – 300 мг/кг, для кропу, петрушки, салату аж до 2000 мг/кг.

Для томатів та огірків гранично допустимі норми для вживання нижчі. В томатах, наприклад, 150 мг/кг, в тепличних огірках 300 мг/кг, в огірках, що вирощуються на відкритому ґрунті – 150 мг/кг.  Найменший вміст нітратів, а саме до 60 мг/кг, допускається у фруктах, таких як полуниця, черешня, яблуко, груша, виноград».

Основною умовою, щодо попередження отруєння нітратами, є придбання плодоовочевої продукції в офіційних місцях продажу

Це можуть бути супермаркети, заклади роздрібної торгівлі та офіційні продовольчі ринки, де організована робота акредитованих лабораторій і вся городина підлягає обов’язковим дослідженням.

З початку року до ГУ Держпродспоживслужби не надійшло жодної скарги на отруєння нітратами, у відомстві вважають, що ситуація контрольована. На сьогодні в лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках області проведено близько 17,5 тисяч досліджень ранньої рослинної продукції. Виявлено 218 випадків перевищення вмісту нітратів, переважно у кабачках, редисі, буряках, картоплі, огірках та капусті.

Найчастіше небезпечні овочі та фрукти збувають на стихійних ринках

За словами Віталія Боярського, подавці, які реалізують овочі та фрукти на стихійних ринках, як правило, не проводять жодних лабораторних експертиз. Часто їх можна зустріти обабіч офіційних місць продажу, як кажуть, «за парканом». Тут намагаються збути свій товар громадяни, які не бажають платити за місце та експертизу або ж  ті, які отримали позитивний висновок лабораторії, тобто їх продукція має перевищений вміст нітратів.

Не дивлячись на регулярні рейди поліції, стихійна торгівля продовжує існувати. Та у випадку отруєння продукцією з таких точок споживач навряд чи зможе щось довести. Щоб подати заяву до Держпродспоживслужби або правоохоронних органів необхідно вказати назву ФОП або прізвище та ім’я продавця, а у несанкціонованих місцях встановити це практично неможливо.

Не варто купувати товар на стихійних ринках навіть якщо є можливість перевірити його в домашніх умовах. Начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини наголошує, що експрес-прилади для домашнього користування не є ефективними, оскільки дають значні похибки у результатах. Так що єдиний вихід – купувати у санкціонованих місцях, за необхідності вимагати у продавців висновок експертизи, або ж перевіряти продукцію самостійно у тих же акредитованих лабораторіях. Їх можна знайти на кожному офіційному ринку Херсона та області.

Можна зменшити вміст нітратів у домашніх умовах

Наприклад, фахівці ГУ Держпродспоживслужби області не рекомендують вживати корінь, шкірку та поверхневі шари овочів і фруктів, оскільки там накопичується найбільше  нітратів. Їх рівень в овочах значно знижується під час варіння, бланшування, консервування, засолення та очищення. Так, чищення картоплі знижує концентрацію цих шкідливих речовин приблизно на 30-40%. Щоб знизити на чверть вміст нітратів в коренеплодах та капусті, достатньо протягом години потримати їх у воді, попередньо нарізавши на невеликі шматочки. При консервуванні овочів, особливо огірків та капусти, рівень нітратів зменшується на 20-25%, але вони переходять у маринад, який потім не можна вживати. Салати, плодово-овочеві соки, готові до вживання овочі бажано їсти відразу після приготування. Також не можна зберігати пошкоджені та забруднені овочі за кімнатної температури.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ