Підтримати нас

Нацбанк збільшив обсяги поповнення золотовалютних резервів України

Автор статті
27 серпня 2019 15:30
693
Поширити:

Національний банк України протягом 19-23 серпня 2019 року викупив з валютного ринку 79,5 мільйона доларів для поповнення міжнародних золотовалютних резервів.

Відповідні дані опубліковані на сайті установи, передає сайт "Громадське".

Таким чином, за тиждень обсяги поповнення резервів збільшилися на 19,7 мільйона доларів або на 33%, адже тижнем раніше НБУ викупив з ринку 59,8 мільйона доларів.

Зазначимо, що обсяги викупу валюти на міжбанківському ринку у серпні 2019 року суттєво скоротилися проти попереднього місяця. Тоді НБУ викуповував понад 100 мільйонів доларів щотижня.

Загалом від початку року Нацбанк за допомогою надлишків валюти на міжбанківському ринку поповнив міжнародні резерви України на 3,2 мільярда доларів. Водночас, НБУ продав на ринок 248,23 мільйона доларів для того, аби стримувати різкі стрибки курсу валют.

Нагадаємо, що завдяки високій пропозиції валюти протягом липня НБУ збільшив золотовалютні резерви України на 1,2 мільярда доларів.

Міжнародні резерви (або золотовалютні резерви) — це грошові та фінансові накопичення держави у світових валютах (доларах, євро) та дорогоцінних металах. Вони необхідні для того, аби коригувати курс національної валюти (продажем валюти за встановленим курсом Нацбанк може регулювати курс валют) та розраховуватись за валютними зобов’язаннями держави.

Протягом 29-липня — 2 серпня 2019 року НБУ придбав на міжбанківському валютному ринку 510,2 мільйона доларів — найбільше від початку року.

Зростання курсу гривні спостерігається на тлі нарощення інвестицій іноземних інвесторів у державні боргові облігації України. Так, за липень іноземні інвестори вклали в український державний борг 1,27 мільярда доларів, а від початку року — 3,22 мільярда доларів.

Зазначимо, що зі зростанням обсягів купівлі державних облігацій іноземцями часто пов’язують значні ризики для стабільності курсу гривні. Так, купуючи державні облігації, інвестори сприяють зміцненню гривні, однак коли термін дії цих облігацій завершується, то іноземні інвестори забирають номінал облігацій та відсотки за ними, обмінюючи ці кошти на іноземну валюту. Це несе загрозу стабільності гривні та призводить до зростання курсу валют.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ