Підтримати нас

На Херсонщині відбудуться сценічні читання п'єс девятьох драматургів-початківців

Автор статті
10 серпня 2021 12:00
987
Поширити:

DRAMLAB/NEO – це драматургічна лабораторія в Мистецькому центрі Youkh, що в селі Олександрівка Білозерського району Херсонщини.

У четвер, о 18:00 в Олександрівському Будинку культури, а також у п’ятницю о 18:00 у Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М. Куліша відбудуться публічні читання п’єс, створених у рамках проєкту “ТИЖДЕНЬ.DRAMLAB.NEO” за підтримки Українського культурного фонду. “ТИЖДЕНЬ.DRAMLAB.NEO” - це драматургічна лабораторія для початківців. Впродовж десяти днів 9 учасників вивчали теоретичну базу та мали персональну роботу з менторками проєкту:

Марина Врода - режисерка кіно, сценаристка, продюсерка, авторка драматургічних текстів.

Наталя Блок - драматургиня, сценаристка, режисерка.

Результатом стало створення п’єс, які піднімають актуальні і сучасні теми: пошуку ідентичності, домашнього насилля, дискримінації. Показ відбудеться у формі публічних читань із залученням кураторів проєкту – Андрія Мая та Євгенії Відіщевої. Організатори проєкту – громадська організація “Центр “ТЕКСТ”, який став ініціатором створення нового театрального ком’юніті, заснувавши міжнародний освітній драматургічний фестиваль “Тиждень актуальної п’єси”. Основними напрямами роботи є документальний театр, нова драма, сайт-специфік проєкти. “Центр “ТЕКСТ” став ініціатором актуалізації цих театральних напрямів в Україні, що призвело до появи потужного руху “нового театру”.

Проєкт відбувається на базі мистецького центру “YOUKH” в селі Олександрівка Херсонської області. Метою МЦ “YOUKH” є створення унікальної всеукраїнської платформи розвитку сучасного мистецтва та об’єднання творчої молоді з різних населених пунктів. За три місяці роботи центру у 2020 році вдалося залучити приблизно 50 волонтерів та волонтерок із різних населених пунктів, а також орієнтовно 50 людей із села Олександрівка під час проєктів та подій. Деякі з них сьогодні активно включаються в діяльність центру. Влітку 2021 року на базі МЦ “YOUKH” було проведено вже 2 проєкти – лабораторія для молодих режисерів та режисерок кіно “Кіноберег”, а також дві лабораторії “ТИЖДЕНЬ. DRAMLAB”.

Головне фото Мистецького центру Youkh

У Мистецькому центрі Youkh відбувається лабораторія з досвідченими драматургами. За тиждень вони передадуть "лаборатону естафету" своїм колегам-початківцям. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ