Підтримати нас

Мрія хлопчика про справжню футбольну команду здійснилася завдяки бюджету участі

Автор статті
28 грудня 2020 11:37
1,776
Поширити:

Депутати Станіславської об’єднаної територіальної громади при затвердженні бюджету на наступний, 2021 рік, врахували майже всі пропозиції, які селяни направили до органу місцевого самоврядування в рамках акції: «Впливай на бюджет своєї громади». А надійшло  аж 123 пропозиції!

Найбільше людей хвилює облаштування паркових зон, сміттєзвалищ, впорядкування газонів та пішохідних тротуарів, встановлення громадських вбиралень, відновлення приміщень під спортивні зали у с. Широка Балка та с. Софіївка, ремонт пам’ятників, доріг, берегоукріплення та будівництво нових дитячих майданчиків. 

Допомагали організувати роз'яснювальну роботу та провести акцію експерти громадської організації «Громадський центр «Нова генерація» - регіонального партнера Програми DOBRE в Херсонській області*.

"Я вже впевнилася, що дитячих майданчиків багато не буває, - розповідає консультантка ГО «ГЦ «Нова генерація» Ольга Жукова. - Ми три роки працювали з ОТГ над втіленням механізмів бюджету участі, і  проєкти на встановлення дитячого майданчика є кожного року!"

В Україні механізм бюджету участі запрацював наприкінці 2015 року. Першими його запровадили міста - Черкаси, Полтава та Чернігів. 

На Херсонщині лідером в цьому напрямку став не обласний центр, а Кочубеївська сільська територіальна громада. Тодішній голова громади Іван Дудар розповідав, що ця ідея  зародилася у нього теж у 2015 році, коли їздив по обміну досвідом до Польщі, де такий механізм працює вже давно. Адже це гарний приклад того, як люди можуть реалізовувати власні проєкти, ідеї та зробити кращим життя у власному селі. 

Але стикнулися з тим, що в країні майже немає зразків документів та процедур, потрібних для втілення механізму бюджету участі. Довелося, як то кажуть, самим “винаходити велосипед”. Разом з експертами громадської організації «Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень» розробили Положення «Про Бюджет участі», обговорили його з жителями громади на сходках та затвердили рішенням сесії. Спочатку на його втілення депутати виділили 50 тисяч гривень. До речі, дуже багато дебатів було щодо того, на яку суму можна подавати проєкти. Щоб нікого не розчаровувати, вирішили: отримувати фінансування на вирішення власних проблем можуть мешканці всіх 14 сіл громади на суму, яка пропорційна частці свого населення.

Більшість людей спочатку були налаштовані скептично. Та коли почалося голосування за проєкти, одразу “включилися” майже тисяча людей. Цікаво, що найактивнішими виявилися не мешканці найбільш населеного центра громади, а жителі села Свободне - там давно мріяли відновити клуб. Друге місце посіла Заградівка з наміром облаштувати  паркову зону в центрі села, а кочубеївці посіли третє місце - з пропозицією теж відремонтувати їхній клуб. 

Ці  всі проекти втілили у тому ж 2017 році. Результат всім так сподобався, що на 2018 рік депутати виділили вже вдвічі більше коштів - 100 тис. грн.

Опорна школа Кочубеївської ОТГ розташована в селі Орлово, тож питання якісної води актуальне ще й для всіх школярів громади.   

А на 2021 рік, за результатами цьогорічного конкурсу, у громаді запланували: забезпечення високоякісною питною водою жителів села Орлове; благоустрій територій з облаштування волейбольного (баскетбольного) майданчика в селі Свободне; та  відновлення артезіанської свердловини для безперебійного забезпечення питною водою чотирьох населених пунктів: сіл Краснівки, Свободного, Кам’янки та Пригір’я.

За словами консультантки  ГО «ГЦ «Нова генерація» Ольги Жукової, у кожній з громад-партнерів Програми DOBRE в Херсонській області, з якими вони працюють - свої унікальні історії щодо бюджету участі. Як уже сказано вище, Кочубеївська ОТГ розробляла його Положення з експертами ГО «Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень». Високопільська ОТГ взяла за зразок досвід Мелітополя, а Музиківська громада - Баштанської ОТГ Миколаївської області. 

До речі, у більшості населених пунктів авторами проєктів можуть бути  люди лише з 16 років, а у деяких - з 18 років.  Але в Музиківці вирішили зменшити віковий ценз до 14 років. Адже в ОТГ молодь, в основному, шкільного віку, а в 14 років уже отримують ID-картку. Також вирішили не обмежувати мрії людей. Сільський голова Олександр Лейбзон запевнив: якщо ідея буде цікавою, її обов'язково профінансують, навіть якщо сума буде вищою за передбачений бюджет. На реалізацію перших проєктів депутати одразу виділили 100 тис., а наступного року ще більше - 200 тис. грн. 

Ольга Жукова каже, що найбільше її вразило, яка  в Музиківської ОТГ активна молодь. Один із проєктів написав 16-річний хлопчик - давно з друзями мріяли про справжню футбольну команду.  І не тільки написав, а й зібрав купу голосів та виграв!

Як збуваються мрії музичан, можна подивитись у відео:

Але найцікавіше спостерігати, як у фіналі конкурсів скепсис людей змінюється на азарт та захоплення, каже Ольга Жукова. Так, жителі села Іванівка Присіваської ОТГ дуже довго вагалися, чи взагалі є сенс їм писати проєкт? Адже у них жителів набагато менше, ніж в інших селах громади (окрім Нововолодимирівки, де взагалі мешкає 42 людини). 

  • Ми доволі довго пояснювали їм, що головне у цьому процесі не кількість населення, а наскільки воно активне, - згадує експертка. - І вони так активізувалися, що всіх випередили! А в Григорівці (найбільшому селі та центрі ОТГ) вважали, що їм немає з ким конкурувати. Та коли побачили, скільки голосів набирають проєкти сусідів, - запанікували, почали швидко односельців агітувати, і ледве встигли потрапити на третє місце.

Та найактивнішими виявилися мешканці  Чаплинської ОТГ - до участі у голосуванні долучаються понад 3 тисячі людей, фактично кожен п'ятий мешканець громади.

*Довідково. Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) виконується міжнародною організацією Global Communities та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). З 2016 року Програма підтримала 75 громад у 7 областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській. Починаючи з 2016 року, на Херсонщині було відібрано 10 об’єднаних територіальних громад для співпраці з Програмою. До 1 когорти (2016 рік) увійшли: Асканія - Нова ОТГ,  Кочубеївська ОТГ, Музиківська ОТГ.  До 2 когорти (2017 рік) увійшли: Присиваська ОТГ, Чаплинська ОТГ.  До 3 когорти (2018 рік) увійшли 5 ОТГ, що є найліпшим результатом в Україні: Великокопанівська ОТГ, Високопільська ОТГ, Новорайська ОТГ, Станіславська ОТГ, Тавричанська ОТГ. 

У 2020 році Програма розпочала роботу ще в трьох цільових областях: Запорізькій, Чернівецькій, та Чернігівській.

Громадська організація «Громадський центр «Нова генерація» є регіональним партнером Програми DOBRE в Херсонській області з 2012 року.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ