Підтримати нас

Мовний омбудсмен перевірить порушення закону Геннадієм Лагутою, або Як працюють онлайн скарги до уповноваженого

Автор статті
28 грудня 2021 15:30
2,059
Поширити:

Наприкінці жовтня Херсонська область отримала нового голову облдержадміністрації Геннадія Лагуту

До цього він очолював партію “Нам тут жити” міського голови Херсона Ігоря Колихаєва. Уже за декілька тижнів на новій посаді очільник порушив закон про функціонування української мови як державної. Під час виступу на робочій зустрічі з керівництвом громад та району в Генічеську Лагута перейшов з державної мови на російську. 

“Відкривали у Нижніх Сірогозах європейський ЦНАП, там використовував державну мову, а поспілкуватися з вами хочу по-сімейному, тому дозвольте…”

Після цих слів Лагута продовжив виступ іноземною мовою: “Партия “Нам тут жити” и президентская партия “Слуга Народа” - единой командой мы теперь работаем на Херсонщине…”. 

Вочевидь, для нинішнього очільника прикордонної області рідною мовою не є українська. Але спілкування “по-сімейному” російською під час виконання державних обов'язків на робочій зустрічі є порушенням закону про функціонування української мови. За дотриманням його вимог слідкує уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

На сайті омбудсмена є можливість звернутися зі скаргою онлайн. Ми вирішили перевірити, як працює цей сервіс та чи доходять електронні звернення до уповноваженого. Наприкінці сторінки є форма де можна вказати: 

  • суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги;

  • ваші особисті та контактні дані;

  • додати текстовий, фото або відео файл, який підтверджує викладені у вашому зверненні факти (за наявності);

Ми завантажили вищенаведене відео, як доказ порушення закону і відправили форму.

За декілька тижнів Тарас Кремінь надіслав відповідь на зазначену електронну пошту. В ній омбудсмен повідомив про рішення здійснити державний контроль за застосуванням державної мови Херсонською обласною державною адміністрацією. Надану журналісткою інформацію буде враховано під час перевірки.

Відповідь уповноваженого  із захисту державної мови Тараса Креміня на заяву від “Вгору”  

Але виникає питання: яка відповідальність чекає на чиновників та держслужбовців у разі порушення мовного закону? За словами  керівника юридичного відділу секретаріату мовного омбудсмена Сергія Рябенка, штрафи для них запрацюють з 16 липня 2022 року. 

Саме тоді почне діяти стаття 188-52 кодексу України про адміністративні правопорушення, де передбачені штрафи для окремих осіб. Адже поки штрафи діють тільки для суб'єктів господарювання. Тобто, якщо вас обслуговували недержавною мовою, то накласти штраф поки можуть не на конкретну особу, а на підприємство, спілку, товариство і т.п., де працює порушник. 

А вже 16 липня 2022 року почнуть штрафувати конкретних чиновників чи держслужбовців, а також конкретних працівників закладів. Чи накладати штраф і на кого саме -  вирішуватиме сам уповноважений з огляду на обставини випадку та зібрані докази.

Офіціанту порушення мовного закону обійдеться у 3,4 - 5,1 тисячі гривень. Держслужбовцю – від 3,4 - 6,8 тисячі гривень. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ