Підтримати нас

Мікрон” мімікрував у “Подрібнювач”, але продовжує забруднювати Херсон

Автор статті
11 червня 2021 11:53
1,503
Поширити:

Відомий не лише херсонцям, а й усій країні завод із виробництва сухих піщаних сумішей "Мікрон", як відомо, періодично закривається під натиском активістів і місцевих жителів, але потім знову відновлює роботу. І жоден владний орган не указ його власникам.

Мабуть, для того, щоб було менше "шуму і пилу" (хоча це звучить як іронія!) не так давно завод заради мімікрії перейменували в ТОВ "Подрібнювач". Що, звичайно, анітрохи не змінило розстановки сил.

Підприємство, як уже неодноразово було встановлено компетентними організаціями, працює незаконно, завдаючи істотної шкоди екології обласного центру та здоров'ю людей. Особливо несолодко дістається жителям приватного сектора поблизу  вулиці Чайковського, де розміщений завод.

У вересні 2019 року під тиском громадськості Херсонська міська рада прийняла рішення про призупинення діяльності забруднювача. Але вже наступної весни він взявся за старе, та ще з більшою спритністю, ніж раніше. Дим і пил із труби стали ще інтенсивніші, а шум чутний мешканцям навколишніх будинків навіть ночами.

У липні 2020 року на підприємство у відповідь на скарги херсонців у черговий раз навідалися фахівці Держекоінспекції Південного округу, які встановили ряд порушень природоохоронного законодавства. Держекоінспекція звернулася з цього приводу до суду, але там, як це часто буває в Україні, дуже довго ніяких рішень не приймали, а потім і зовсім продовжили слідство на півроку - на запит слідчого.

Цей термін закінчився у квітні поточного року, а в травні на завод знову приїхали співробітники Держекоінспекції Південного округу, прокуратури та поліції, представники Корабельної райради, облуправління Держпродспоживслужби. Однак охорона їх не пустила.

Ось що написано на сайті Держекоінспекції за результатами цього невдалого рейду:

"Вхідні ворота закриті. При неодноразовому зверненні члeнів коміcії з вимогою забезпечити участь керівника або уповноваженої особи для подальшого пропуску до огляду контролерам відмовлено".

Після такого інциденту через кілька днів (а саме - 31 травня) за справу за звичкою взялися активісти. Вони повісили на ворота заводу замок з ланцюгом, заблокували проїзд на територію вантажівок з сировиною і паливом, а також встановили біля воріт цілодобову охорону. Як повідомляють громадські діячі, за минулий період на них неодноразово намагалися тиснути: охорона заводу кілька разів викликала поліцію, яка вмовляла зняти блокаду. На ці вмовляння люди не піддалися. І ось - є певний проміжний результат: завод знову зупинив свою роботу. Його представники кажуть, що на підприємстві закінчилося паливо, а фури з паливом не можуть проїхати всередину огорожі через блокування.

7 червня в міськраді відбулося засідання комісії з надзвичайних ситуацій. Було винесено наступне рішення: "Міськуправлінню з питань державного архітектурно-будівельного контролю провести перевірку всіх будівель і споруд на території цілісного комплексу за адресою заводу. Екологам, cпeціaліcтам облуправління Держпродспоживслужби та Держпраці - обстежити підприємство на предмет законності його функціонування, а херсонській поліції забезпечити доступ перевіряючих на тeриторію заводу. "

Який вплив на власників підприємства матиме цей черговий сплеск активності і праведного гніву, можна буде судити найближчим часом. Проте, уже давно очевидно, що без якихось радикальних дій завод-порушник так і продовжить отруювати життя херсонцям.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ