Підтримати нас

Маленька мрія художника

Автор статті
14 жовтня 2016 11:00
669
Поширити:

Коли нам розповівдають про якогось “сучасного талановитого митця”, то майже завжди ми уявляємо успішного, гарно вдягненого дядечка з високо піднятим носом  і захмарним поглядом. Та херсонський художник Андрій Лещинський, який у свій 21 рік живе у Каховському Будинку престарілих і не має ані копійки на фарби, дуже відрізняється від звичного для нас шаблону.

Андрій народився з фізичними вадами – недорозвинені кінцівки обох рук. Через це  ще у пологовому будинку від нього відмовилася мати і деякий час ним опікувалася прийомна родина. Ще з дитинства у хлопця зародилася неабияка жага до творчості. Він почав малювати та вишивати. І вже зараз Андрія Лещинського багато хто знає в мистецьких колах нашого міста.

Та нині він уже півроку мешкає в Каховському Будинку для престарілих, але улюбленої справи не покидає. Юнак малює звичайною ручкою чи звичайним олівцем на обривках паперу або старих блокнотах. Грошей на фарби або полотно у Андрія немає.

Дізнавшись про складну ситуацію нашого земляка, благодійний фонд “Майбутнє Херсонщини” попросив допомоги у жителів міста. Разом із херсонцями вдалося зібрати фарби, папір, пензлі та навіть столик і стільчик, про які так мріяв художник.

Коли волонтери привезли дарунки, окрилений від щастя Андрій почав малювати ще з більшим завзяттям і зобразив себе королем із сяючою короною, що сидить за столом. Йому навіть вдалося заробити перші гроші, продавши дві свої картини. Та зібраних матеріалів не так багато і надовго не вистачить.

Саме тоді у керівника фонду “Майбутнє Херсонщини”   Юлії Ситник зародилася ідея провести аукціон. І ось минулої неділі фонд разом із Центром молодіжних ініціатив “Тотем”  в одному з херсонських кафе провели благодійній аукціон “Terra futura: культурна спадщина” .

За 14 років у фестивалю “Terra futura”  накопичилось так багато творчих робіт, що їх би вистачило на цілий музей. І всі ці картини знайшли свого господаря на аукціоні. За правилами, стартова ціна була невелика – 10 гривень, а максимальна – 100. Під час торгів херсонці так розпалилися і піддалися азарту, що трохи більше, ніж за годину розкупили всі картини, а це – декілька десятків. Серед робіт були і просто фотографії Херсонщини, і чарівні картини із серії “Сни Поліни Райко”.

Останніми продавали роботи самого Андрія Лещинського. Деякі його картини дуже нагадують роботи Ван Гога. Організатори зняли обмеження на ціну і твори  юного художника купували і за 200, і за 300 гривень. А після аукціону виступилала місцева група “Город Неспящих”.

Усього на аукціоні вдалося зібрати 3981 гривню. На ці кошти волонтери куплять Андрієві усе необхідне для творчості і маленька мрія хлопця нарешті здійсниться. Враховуючи ціни на фарби, цього вистачить лише на перший час. Та мета аукціону була не лише зібрати кошти, а й привернути увагу херсонців. Хто знає, можливо, тепер Андрій зможе й сам заробляти собі на фарби. І сподіваємося, що його найзаповітніша мрія – знайти люблячу родину, невдовзі також здійсниться.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ