Підтримати нас

Лекція, на яку неможливо потрапити в Києві: херсонцям розкажуть про кургани

Автор статті
01 квітня 2019 08:04
727
Поширити:

Завтра, 2 квітня, херсонців запрошують на відкриту лекцію про природничу цінність курганів, про кургани в мистецтві та про мистецтво в курганах.

Лекцію проведе професор Іван Мойсієнко (Херсонський державний університет, факультет біології географії та екології, кафедра ботаніки). Про це повідомляють організатори на сторінці заходу у фейсбуці: 

"В ході лекції будуть висвітлені результати 15 річного дослідження ним курганів в Україні. Дослідження проводилися спільно з Варшавським університетом у рамках 3 спільних проектів. В ході цих досліджень в пошуках курганів було здійснено більше 3 десятків експедицій загальною тривалістю понад 1 рік та протяжністю майже 40000 км. Переглянуто тисячі курганів, з яких детально досліджено близько 200.
В своїй лекції професор Іван Мойсієнко планує зупинитися на наступних питаннях:

• кургани як рефугіум степової флори в агроландшафті Південної України, а також раритетних угруповань та оселищ;
• потенційна роль курганів у відновленні степів;
• потенційна роль курганів в збережені тварин та грибів;
• поховані на курганах ґрунти та ґрунтоутворення на курганах;
• кургани як джерело палеоботанічної та палеоекологічної інформації;
• кургани як модельні об’єкти для вивчення процесів антропогенної фрагментації та ізоляції степового рослинного покриву методами острівної біогеографії;
• кургани в мистецтві та мистецтво в курганах.
• основні загрози та шляхи збереження курганів.

Слева направо: археолог Андрей Лопушинский, историк Сергей Немцев и архитектор Андрей Луцик. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забудовані кургани Херсонщини.
Де можна натрапити на курган в центрі Херсона. (рос.)

Добре відомим є археологічне значення курганів, однак, як показали дослідження професора Івана Мойсієнка з колегами із Херсонського державного університету та Варшавського університету, їх природнича роль має не менше значення.

Лекція відбудеться 2 квітня 2019 року о 18.00 в Арт-клубi в центрі міста, за адресою вул. Суворова, 27 (на розі з вулицею Торговою).

Вхід вільний.

P.S. Нещодавно (16.02.2019 року) цю лекцію професор Іван Мойсієнко читав в м. Києві в рамках мистецької програми PinchukArtCentre. Лекція викликала досить жвавий інтерес. Невелика зала кімнати не змогла вмістити усіх бажаючих. Захід в рамках якого проводилася лекція має досить складну структуру. Це є частина конкурсної роботи Даніеля Фернандеса Паскуаля і Алона Швабе – лондонських художників і авторів мистецького колективу Cooking Sections (Секції приготування). Їхні проекти експонуються по всьому світу – від Кайманових островів до Індійського Бангалору – спрямовані на те, щоб досліджувати їжу і геополітику, і зокрема придумувати, як інфраструктура харчування може вирішити проблеми довкілля.

В Україну вони приїхали змагатися за приз #The_Future_Generation_Art_Price центру сучасного мистецтва PinchukArtCentre. За творчим задумом митців їх експозиція, на відміну від інших 20 конкурсних робіт, розміщена в підвалах Бесарабського ринку. У своїй роботі «Climavore/Кліматоїдство за право ґрунту не бути виснаженим» вони вирішили дослідити, як Україна стала житницею Європи, і як це пов’язано з голодомором. Кімната 31 в підвалі Бессарабського ринку в Києві вперше відкрита для публіки, де під час голодомору зберігали тіла людей. В рамках мистецького проекту заплановано проведення низки заходів, одним з яких стала лекція про кургани.

Як стало відомо зовсім недавно, конкурсна робота Даніеля Фернандеса Паскуаля і Алона Швабе, частиною якої була лекція про кургани професора Івана Мойсієнка, отримала третю премію The Future Generation Art Price."

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Унікальна копія скіфського казана
виставлена в центрі Херсона (фото, відео).
Краєзнавець Андрій Лопушинський відтворив
археологічну знахідку.
 (рос.)
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ