Підтримати нас

Корупція чиновників знищує рибну галузь

Автор статті
25 лютого 2020 08:52
689
Поширити:

Біля села Баштанівка Татарбунарського району 24 лютого працівники рибодобувних підприємств Ізмаїльського, Кілійського, Татарбунарського та Білгород-Дністровського районів Одеської області вийшли на безстрокову акцію протесту.

Зневірившись бути почутими, вони перекрили рух на міжнародній трасі Одеса - Рені.

"Сьогодні рибаки перетворилися на кріпаків рибоохорони, яка довела їх до злиднів, - говорить один з організаторів Акції протесту керівник ТОВ «Озерне 2012» Сергій Кафаджі. -  Щоб якось повернути кошти, витрачені на побори рибоохороні, промисловики змушені йти на порушення, збільшуючи кілометраж сіток, зменшуючи їх вічко..."

Корупція знищує  рибну галузь. Чиновники, на яких держава поклала обов'язок з охорони і контролю за цивілізованим використанням рибного ресурсу, наживаються на його знищенні.

Незаконний вилов вже більший за офіційний і становить близько 100 тисяч тонн водних живих ресурсів на рік. Тіньовий рибний ринок за неофіційними підрахунками 4-5 млрд грн. В нього входить: браконьєрський вилов, неврахований вилов промисловиків, тіньовий обсяг вирощеної риби рибоводними підприємствами, а також завезена за непрозорими схемами імпортна рибна продукція.

Зовсім недавно Україна входила до п'ятірки лідерів рибодобувних країн. У країні було 238 суден океанічного промислу, з них 70% були судна-заводи, що ловили та самі переробляли рибу. Сьогодні їх залишилося всього чотири, три з них працюють під прапором Нової Зеландії, на наш прилавок жодного кілограма риби від них не надходить. Ще одне судно прописано в Іллічівську і здається в оренду для лову криля в Антарктиці.

Власний вилов на початку 90-х становив 1,1 млн. тонн. У 2019 загальний вилов підприємствами рибної галузі України в 11,5 разів менший, він склав 97,1 тис. тонн риби та інших водних біоресурсів:

  • 22,4 тис. тонн в Антарктиці виловили криля.
  • У внутрішніх водоймах та Чорному і Азовському морі виловлено 59,7 тис. тонн водних біоресурсів.
  • 15 тис. тонн вирощено рибоводними підприємствами.

Через значне скорочення власного вилову сьогодні 85% риби на прилавку імпортного виробництва, і тільки 15% вітчизняного.

За рекомендаціями ВООЗ, людина має споживати в рік не менше 19,6 кг рибопродукту. Торік кожен українець з'їв 9,4 кг риби, з них тільки 1 кг був вітчизняного виробництва, а  до 1991 року ця цифра становила 24,8 кг. Тим часом в Японії на кожного жителя припадає 70 кг, в північних країнах Європи (Норвегія, Швеція і Фінляндія) - 50 кг, а в Німеччині і Франції - 25-40 кг.

У 2020 році зростання вилову чекати не доводиться. На сьогодні чиновники Міненерго і захисту навколишнього середовища так і не підписали  документи для легального вилову риби в Азовському морі в 2020 році. Всі українські риболовецькі судна стоять біля причалів. Якщо вони вийдуть в море без документів, то можуть бути затримані (за незаконний вилов) прикордонною службою ФСБ РФ. У той же час російські рибалки з початку року вже виловили понад 5 тисяч тонн риби. Це при тому, що Азовсько-Чорноморський вилов становить 2/3 всього українського вилову (в 2019 році виловили в Чорному морі - 14 128 тон; в Азовському морі - 16 063 тонни).

Непрофесіоналізм, корупція і явний саботаж керівників рибної галузі та чиновників Міненерго, що ведуть цей напрямок, завдають державі збитків в сотні мільйонів гривень.

Якщо не змінити ситуацію, то ми можемо безповоротно втратити  рибну галузь. Сьогодні її штормить,   але вона ще тримається  завдяки міцному фундаменту, який створили  рибалки і рибоводи. Найближчим часом можна очікувати протестні акції рибалок в різних регіонах країни.

 

Пресслужба Асоціації рибалок України

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ