Підтримати нас

Користь та шкода “смугастиків” та "туманчиків”

Автор статті
28 липня 2021 05:30
920
Поширити:

Херсонський кавун - локальний бренд, який за своєю впізнаваністю не поступається таким знаковим символам нашого регіону, як заповідник Асканія-Нова, острів Джарилгач, вежа Вітовта або Аджигольський маяк.

Цей бренд настільки "розкручений" ще з радянських часів, що навіть кавуни, вирощені в інших областях, виробники й торговці безсоромно називають "херсонськими": так продажів цього плоду буде набагато більше, а виторг - значнішим.

Корисні властивості кавуна відомі з давніх часів. Наприклад, його використовують у лікувальному харчуванні при недокрів'ї, захворюваннях серцево-судинної системи, хворобах печінки, каменях жовчного міхура й сечовивідних шляхів, при інших хворобах, а сік кавуна прекрасно втамовує спрагу.

Але далеко не всі знають, що в цієї прекрасної ягоди є й негативні риси. Головна з них - це висока здатність накопичувати нітрати. Відомо, багато фермерів під час вирощування кавунів для надання їм “товарного вигляду” широко використовують різні хімічні речовини, після чого вміст нітратів у ягодах у багато разів перевищує допустимі норми.

У наш час зовсім нескладно перевірити кавун на вміст нітратів навіть не в лабораторних, а у звичайних домашніх умовах. Роблять це за допомогою нітратоміра (щоправда, ціни на цей прилад для середньостатистичного українця досить високі).

В інтернеті можна побачити та прочитати достатньо роликів і відгуків про те, як громадяни вимірюють рівень вмісту нітратів у кавуні. На жаль, часто-густо показники нітратоміра призводять до песимістичних висновків. Так, є випадки, коли прилад визначає, що вміст нітратів у плоді перевищує допустиму норму (а це - не більше за 60 міліграмів нітратів на кілограм) в 17-18 разів!

"Заражений" нітратами кавун може завдати організму людини ще більшої шкоди, ніж користі. У "букеті" шкідливих симптомів - нудота і блювота; рясне виділення слини; діарея; запаморочення і загальна слабкість. І навіть порушення координації руху; а інколи - і втрата свідомості.

Ці "ефекти" наступають не одразу після споживання кавуна, а через 4-6 годин. Тому, перш ніж придбати солодкі ласощі, незайвим буде впевнитися, що в цього торговця є документи про проходження лабораторного аналізу продукції. Або ж купувати кавуни в людей, продукція яких упродовж довгого часу не викликає сумніву, й кому ви довіряєте.

Зараз, наприкінці липня, кавуновий сезон у Херсонській області, як то кажуть, перебуває "на низькому старті". Усього лише за кілька тижнів кавуни буквально заполонять і наші ринки, і навіть імпровізовані торгові точки на вулицях. Ми бажаємо нашим читачам бути пильними й обережними у виборі цього традиційного солодкого частування, щоби гарантовано отримати гастрономічне задоволення.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ