Підтримати нас

Коли святкувати Різдво? Знову про делікатну тему

Автор статті
24 грудня 2021 06:30
1,075
Поширити:

Про те, в який саме день слід святкувати Різдво Христове, суперечки не вщухають уже майже два тисячоліття.

Різночитання у цій даті виникають не тільки через різне функціонування календарів, але й з погляду дослідження самої біографії Христа. Щобільше: у ранньохристиянській традиції, принаймні до IV століття, християни (в основному, на Сході) не відзначали цю дату як свято, вважаючи день народження Ісуса днем ​​початку страждань, що було спадщиною старозавітної традиції.

Також до IV століття і Різдво, і Хрещення Христа (яке називалося Богоявленням) відзначалися одночасно 6 січня.

А день 25 грудня як день “народження Христа у Вифлеємі Юдейському” вперше згадує римський Хронограф 354 року, що ґрунтується на календарі 336 року.

Згідно з юліанським календарем, на цей же день припадав день зимового сонцестояння, після якого у Північній півкулі Землі тривалість світлового дня починає додаватися. Проте через неточність юліанського календаря згодом ця дата відсунулась на 22 грудня і навіть на 21 грудня у високосні роки.

З того часу, як римський папа Григорій XIII наприкінці XVI століття замість юліанського ввів новий календар (який і отримав назву на ім'я папи), у більшості країн світу використовується саме цей “новий стиль”. Отже, як мінімум відтоді католицька та більшість протестантських церков відзначають Різдво Христове саме 25 грудня.

Проте, як відомо, ряд східнокатолицьких церков, Афон, а також Російська, Сербська, Єрусалимська, Грузинська, Польська церкви продовжують святкувати Різдво за юліанським календарем, згідно з яким 25-му грудня у XX-XXI століттях відповідає 7 січня.

Православна церква України також належить до цих церков. Але останніми роками все частіше можна почути дискусії про дату святкування та все частіше звучать пропозиції про те, щоб українські православні перейшли на григоріанський календар та відзначали Різдво 25 грудня, як це роблять у багатьох інших країнах.

Зокрема, про це в інтерв'ю виданню "Радіо Свобода" розповів предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній.

Він повідомив, що особисто не проти, щоб Різдво в Україні святкувалося за григоріанським календарем, але попередив, що у цьому питанні необхідно виявити дипломатичність та мудрість. У всякому разі, на думку Епіфанія, поспішати з рішенням не потрібно. І точно не слід встановлювати нову дату Різдва “адміністративно-командними” методами.

“Так, цю помилку треба буде виправити. Але традиція є традицією – вкорінилася настільки, що, якщо ми перейдемо на григоріанський календар, то в більшості випадків, я переконаний, храми 25 грудня все одно будуть порожніми, а 7 січня – повними”, - зазначив митрополит.

Також він наголосив, що з кожним роком стає дедалі більше тих, хто схиляється до святкування Різдва за григоріанським календарем. Але процес переходу дуже делікатний, а традиції, що встановилися, в єдину мить не зламати. На думку Епіфанія, перехід може здійснитися поступово впродовж найближчих десяти років, але передбачити що-небудь поки що складно.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ