Підтримати нас

Київський суд скасував постанову Кабміну про правопис: справа з “херсонським” бекграундом

Автор статті
29 січня 2021 10:35
1,015
Поширити:

Кабінет Міністрів України при ухваленні постанови від 22.05.2019 №437 "Питання українського правопису" діяв поза межами своєї компетенції та із порушенням законодавства, що регулює порядок прийняття нормативно-правових актів.

Як повідомили в Окружному адміністративному суді, з огляду на це, суд і  визнав протиправною та нечинною згадану постанову.

Цікаво, що провадження у справі було відкрито за позовом ГО «Правова держава» та жительки міста Херсон, яка діяла в інтересах своєї неповнолітньої доньки. У свою чергу, школярка є сестрою дружини адвоката Дмитра Ільченка, який і відстоював позов у суді. 

Хто ж наділений правом “благословляти” правопис у світ? Відповідь дає закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 №2704-VIII — Національна комісія зі стандартів державної мови. 

Відповідно до пп. «а» п.1 ч.1 його ст.44 саме ця установа має затверджувати «правопис української мови та зміни до нього». Утім, набрання чинності цим законом відбулося 16 липня 2019 року - через два місяці після постанови Кабміну. Тож належало почекати, створити до того часу саму комісію.

Під час розгляду справи в суді з’ясувалося, що «мовна комісія» мала суттєві суперечки і не розробляла правопис саме в тій редакції, в якій він був затверджений урядом. Тобто в правопис вносилися зміни.

Таким чином, коли рішення ОАСК набере законної сили, буде скасовано всі мовні норми, прийняті в 2019 році, зокрема:

  • фемінітиви («авторка», «директорка», «фігуристка»);
  • нове написання слів з літерою «є» (проЄкт, проЄкція);
  • злите написання слів з іншомовним компонентом, що визначає кількісний критерій («архіважливо», «гіперрозумний»);
  • злите написання деяких слів («віцепрезидент», «ексміністр», «вебсайт», “пресслужба”). 

У свою чергу, Кабінет міністрів оскаржить рішення Окружного адміністративного суду Києва.

Про це повідомила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць, яку цитує відомство у Фейсбуці.

“28 січня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабміну про запровадження нового українського правопису. У зв’язку з цим хочу повідомити, що ми вважаємо незаконним відповідне рішення ОАСК та оскаржуватимемо його в апеляційній інстанції. На те, аби подати апеляцію, Уряд має 30 днів”, – йдеться в повідомленні.

Долучайтесь!

Оперативні та актуальні новини в нашому Телеграм-каналі. Підписуйтесь на сторінку у Facebook і будьте завжди в курсі подій. Найкращі фото Херсона та області у нашому Instagram. Відеорепортажі, експлейнери, тревел-шоу та просто круті відео на YouTube Вгору.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ