Підтримати нас

Хумус по-херсонськи

Автор статті
21 серпня 2020 05:00
2,405
Поширити:

Карантин завдав неабияких збитків усім видам бізнесу. Але для деяких підприємців це стало поштовхом до пошуків чогось нового.

Сергій Багненко працює у ресторанній сфері не перший рік. Карантин змусив його відправити працівників у відпустку власним коштом, просто піти у невідомість:

- Ми не знали, що робити далі, як працювати, чим займатися. У своїх закладах я прийняв рішення не робити доставку їжі. Багато хто намагався організувати її, але з прибутків не змогли оплатити навіть оренду, зарплати. Не хотілося б знову опинитися у настільки незахищеній ситуації і не готовим до змін.

З чого все почалося

За словами Сергія, у карантин стало зрозумілим, що сфера, яка виробляє їжу, практично не постраждала. Йому завжди хотілося спробувати свої сили у виробництві:

“Уже під час карантину знайомі спитали, чи можу я зробити для них хумус. Я спробував, просто, щоб зайняти руки і не сидіти на місці. Їм сподобалося, потім друзі попросили зробити, хтось виставив інформацію у Фейсбуці, і так усе почалося”.

Тоді Сергій з бізнес-партнеркою Марією Вишневською починали робити ІТ-проєкт, не пов'язаний із їжею. Обсяги приготування хумусу росли, і Марія запропонувала зосередитися саме на виробництві. Вони об'єднали зусилля: Сергій готує смачну їжу, а Марія - упаковує її у готовий продукт.

“Ми просто зрозуміли, що наш  ІТ-проєкт досі перебуває на стадії розробки, а Сергій уже робить хумус, і це працює. Ми, не розробивши ще ідеальну упаковку, логотип, уже його продавали. У нас одразу була можливість запитати у клієнтів, не у потенціальних, а реальних, що їм сподобалося, а що ні. З цієї точки зору не всім бізнесам так пощастило”, -  каже Марія.

Види хумусу і що це

Хумус - це закуска з нутового пюре з додаванням кунжутної пасти, часнику, оливкової олії і лимонного соку. Виготовляють його під брендом “Тато на кухні”.

“Сенс нашого бренду - якісна і корисна їжа. Це те, що має допомогти організувати побут, бо хумус - повноцінний харч, його легко зробити ще смачнішим, додавши прості складники - овочі, випічку. Це ідеальний сніданок, перекус. Також це популярна їжа серед вегетаріанців і веганів, бо хумус - ідеальне джерело рослинного білка. Крім білків і протеїну, у нашому продукті є жири, бо  використовуємо оливкову олію і тахіні (кунжутна паста)”, - додала Марія.

Зараз у асортименті 4 види хумусу: класичний, з базиліком, з в'яленими херсонськими томатами та копченим перцем.

“Скоріш за все, смаки будуть змінюватися відповідно до сезону. Зараз є свіжий базилік, але він скоро закінчиться. Восени буде хумус з коренеплодами - з гарбузом чи буряком, думаємо, ненадовго, зробити хумус с баклажанами”, - каже Сергій.

Продукт випускають в упаковках по 200 і 450 грамів. Придбати його можна через Фейсбук  й Інстаграм та у деяких магазинах здорового харчування в Херсоні.

“Ми називаємо наш хумус крафтовим продуктом, але підхід до виробництва суто промисловий. Я маю на увазі, що хумус, який я продав учора, не буде відрізнятися від того, який  привезу завтра. Якщо це упаковка - вона завжди матиме однаковий вигляд”, - додав Сергій.

Спочатку все виробництво було у Сергія вдома, готував він сам. Зараз у бренду з'явилися партнери, які продають хумус з полиць магазинів, є кафе, які замовляють його для своїх страв, також є запит від українських мереж магазинів, тому з’явилася необхідність розширювати виробництво.

“Зараз вчимося консервувати продукт, щоб відправляти в інші міста. Є експериментальний зразок, який “вижив” 2 тижні в банці без холодильника, без використання консервантів. Наше завдання збільшити термін придатності, не втративши смак і аромат, і не використовуючи неприродних інгредієнтів. Зараз знайшли приміщення і потроху переїжджаємо. Я думаю, ми збільшимо об'єм виробництва й асортимент досить скоро”, - додав Сергій.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ