Підтримати нас

Хто і скільки служитиме?

Автор статті
20 квітня 2016 11:00
589
Поширити:

Указом Президента визначено терміни звільнення та призову на військову службу. Відповідно до документа, із Збройних сил України, інших військових формувань будуть звільнені військовослужбовці строкової служби, які мають ступінь вищої освіти спеціаліст або магістр та відслужили встановлені терміни строкової військової служби.

Звільнення в запас відбудеться у квітні – червні та в листопаді 2016 року.

Звільнення у запас інших військовослужбовців строкової служби, які відслужили встановлені строки строкової військової служби, передбачено у жовтні- грудні поточного року.

Строки проведення чергових призовів громадян України на строкову військову службу такі: 5 травня – 30 червня та жовтень –листопад 2016 року.

Що ж чекає строковиків цього року й кого покличуть до війська?

 – Спершу будуть демобілізовані військовослужбовці з вищою освітою, згодом демобілізації підлягатимуть інші, – каже Олександр Поронюк, керівник Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України. – Це пов'язано з тим, що строк служби для тих, хто має вищу освіту, становить рік, для тих, хто не має вищої освіти, – півтора.

Призову ж підлягають ті, кому виповнилося 20 років і хто не досягнув 27 років та не має права на відстрочку у зв’язку з навчанням, сімейними обставинами тощо.

Військові комісаріати уточнятимуть списки тих, хто закінчив вищі навчальні заклади і вже не має права на відстрочку.

Раніше вікові межі призову на строкову службу визначалися від 18 до 25 років, але їх змінили у 2014 році.

– Куди потраплятимуть призвані до війська?

– 100% призовників відправлятимуть у навчальні центри для здобуття військово-облікової спеціальності. Причому, підготовку проходитимуть не “для галочки”, – каже Олександр Поронюк, керівник Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України. – Тобто, якщо у військовослужбовця буде записано, що він “механік-водій”, то він справді має бути механіком-водієм. Зараз є достатньо контролюючих органів, які слідкуватимуть за тим, щоби строковики проходили справжню підготовку.

– А де служитимуть?

– Зараз застосовується екстериторіальний принцип. Наприклад, якщо призовник зі Львова, то він поїде в начальний центр на Чернігівщині та навпаки. Після підготовки їх розподілятимуть у частини відповідно до потреби в тих чи інших військово-облікових спеціальностях.

– В  АТО строковиків будуть направляти?

– Ні, законодавчо це заборонено. Вкотре наголошую, військовослужбовці строкової служби до участі в антитерористичній операції не можуть залучатися.

– А якщо, наприклад, строковик хоче поїхати воювати в АТО?

– Він має відслужити щонайменше півроку. Тоді може укласти контракт і вже як контрактник буде служити в бойовому підрозділі, який може виконувати завдання в АТО.

– Є ситуації, коли хлопці вже служать чи відслужили в добровольчих формуваннях, а їх починають викликати військкомати та призивати на строкову службу, як їм бути?

 – Потрібно надати документи у військкомат про те, що вони служили, брали участь у АТО. Ці люди свій обов’язок перед державою виконали, їх на строкову призивати не можуть.

– Тих, хто відслужив строкову, можуть призивати в черговій хвилі часткової мобілізації?

– Так, їх після демобілізації можуть призвати по черговій хвилі часткової мобілізації, якщо буде потреба в спеціалістах їхньої військово-облікової спеціальності.

– Як у грошовому забезпеченні різниться строкова служба та контрактна?

– Строковики армійських підрозділів отримують 1700-2000 гривень грошового забезпечення на місяць, контрактники – починаючи із семи тисяч.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ