Підтримати нас

Херсонцям розповіли про людину, яка забагато знала

Автор статті
07 вересня 2020 12:00
957
Поширити:

Ґарет Джонс - британський журналіст і фоторепортер, що здобув світову популярність після того, як оприлюднив факт про масовий голод у СРСР у 1932-1933 роках.

У рамках фестивалю Гогольfest Dream, який пройшову Херсоні 4-6 вересня, було презентовано книгу про британця, яку написав польський репортер і письменник Мірослав Влеклий. "Ґарет Джонс. Людина, яка забагато знала"- видання не випадково носить таку назву. Адже ця книга - докладна та драматична біографія валлійця, якого за опубліковані тексти про «комуністичний рай» цькували деякі корумповані західні журналісти, а через декілька років він помер за достатньо загадкових обставин.

Один із фрагментів книги: “Повільний потяг із твердими лавами зупиняється на кожній малій станції. На одній із них до Ґарета підходить якийсь чоловік і шепоче німецькою: «Скажи їм у Англії, що нам немає чого їсти і ми починаємо пухнути з голоду». Через кілька станцій, коли поїзд наближається до України, приблизно за 70 кілометрів від Харкова - можемо здогадуватися, що неподалік Білгорода, тоді приблизно тридцятитисячного містечка - Ґарет бере рюкзак і несподівано виходить із поїзда.

«Будь обережний, українці у відчаї», - чує він ще одне застереження, цього разу на прощання від молодого комуніста. Якщо люди дізнаються, що в наплічнику хліб, то одразу ж його вкрадуть”.

Переклад книги було здійснено у Львові. Там же влітку книга польского письменника побачила світ. Дізнатися більше про це видання змогли і херсонські досліджувачі історії, які 5 вересня завітали до Urban CADу. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ