Підтримати нас

Херсонці можуть долучитися до віртуальної екскурсії художнього музею

Автор статті
02 травня 2020 12:03
716
Поширити:

Побувати у Херсонському художньому музеї не виходячи з дому можна за допомогою Фейсбуку.

Розповідь про дивовижні акварелі Володимира Чуприни підготувала Владислава Дяченко (Vladyslava Diachenko), повідомляє Херсонський Художній Музей.

СВІТ ХУДОЖНИКА

Ім'я Володимира Чуприни — найвідоміше на мистецькому небосхилі Херсонщини. Він був одним з ініціаторів відкриття Херсонського художнього музею, працював у Товаристві охорони пам'яток, багато років очолював Херсонське обласне управління культури, надаючи всіляку підтримку музеям, театрам, окремим культурним діячам і творчій молоді. І за всім цим бурхливим життям він знаходив час для натхненної творчої праці, результатом якої стали його твори.

Свою першу персональну виставку Чуприна організував у 1985 р. Це були акварелі, що визначили його подальшу прихильність цій техніці. Творчий почерк художника, підкреслена індивідуальність його творів з перших хвилин захоплюють глядача.

В колекції музею зберігається 57 робіт Володимира Чуприни, які були придбані музеєм та подаровані автором. Це монолітні пейзажі Станіслава, віковічні ліси, велетенські стіни середньовічної архітектури, пірамідальні тополі, що несуть в собі міць рідної землі. Його роботам притаманні кристалічна ясність форм і конструктивність малюнку. Кожна прозора пляма акварелі має свою фактуру, свій примхливий візерунок, який передає матеріальність предметів. Своєрідні творчі прийоми монотипії роблять його роботи особливо впізнаваними.

Володимир Григорович невпинно вдосконалював свою майстерність. Його ранні, іноді скупі, майже монохромні за колоритом роботи 80-х років змінилися повнозвучними акварелями другої половини 90-х та початку 2000-х, коли сонячні промені пронизують строгі метафізичні форми. Творчість художника розвивається по шляху більшої правдивості, переконливості, при цьому не втрачаючи своєї самобутності.

Світовідчуття Чуприни відрізняється завидною постійністю і цілісністю, про це свідчить тематичний ряд і образна побудова його робіт. Природа Херсонщини, Чернігівщини, Криму дарує йому безліч чудових мотивів для втілення. Але майстер не фіксує зовнішні ефекти стихій і явищ, він філософ-романтик, зайнятий розумінням вічного в природі. Тому такими епічними виглядають його акварелі, первозданними здаються камені гірського потоку, цілющою вода в струмку, нерозпаханим степ. Тяжіння художника до «великого стилю», до монументальної формі знаходить відображення у створенні архітектурних видів. Особливе почуття пластичності й об’єму допомагає не тільки правильно зафіксувати особливості старовинних церков, фортечних споруд, а й передати їхній вік, дух часу, притягальну силу пам'яток духовного життя людства.

Володимир Григорович Чуприна рішуче увійшов в історію Херсонщини як громадський діяч і як самобутній художник.

${gallery:51260b1c527da9ea1cb1b2405c71dd42}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ