Підтримати нас

Херсонським багатоквартирним будинкам пропонують отримати закордонне фінансування

Автор статті
18 лютого 2019 12:05
690
Поширити:

Як енергомодернізувати свій будинок з мінімальними вкладенням від мешканців?

Уряд і міжнародні донорські організації надали мешканцям міст України дуже хорошу можливість суттєво покращити якість свого життя.

Ця можливість – програми Фонду енергоефективності, який починає працювати в Україні, сказала директор комунального підприємства «Херсонська енергосервісна компанія» (КП «ХЕСКО») Лариса Леонова.
У своєму виступі на нараді, у якій взяли участь керівники Суворовської районної у місті Херсоні ради і керівники ОСББ, розташованих на території району, вона розповіла про проекти Фонду енергоефективності, а також участь в них херсонців. Зокрема – про участь ОСББ «Садова, 9» у програмі «Перші ластівки», під час якої на 10-ти ОСББ будуть протестовані процедури Фонду енергоефективності.

«Спочатку донорські організації, які співпрацюють з Фондом енергоефективності, передбачали, що у цьому проекті візьме участь ОСББ «Енергетик» (вул. Перекопська, 197 А), бо цей будинок брав участь у програмі «німецько-українські енергоефективні будинки», у рамках якої фахівці КП «ХЕСКО» розробили проект комплексної термомодернізації цього будинку. Але правління цього ОСББ вирішило поки що перечекати і не брати участь у проекті. Серед інших претендентів ОСББ «Садова, 9» було відібране, оскільки цей будинок має акт державної експертизи і проект капітального ремонту системи опалення, тобто максимально готовий до виконання відповідних робіт. І там вже тривалий час системно проводиться робота з енергоефективності», - розповіла Лариса Леонова.

Також директор КП «ХЕСКО» зазначила, що в умовах Херсона саме комплексна термомодернізація будинків – єдиний шлях до суттєвої економії енергоресурсів і грошей, якими оплачується їх споживання.«У місті багато будинків, яким вже кулька десятиліть. Зокрема, будинок № 9 по вулиці Садовій зданий в експлуатацію у 1967 році. Тому індивідуальний тепловий пункт (ІТП), який дозволяє регулювати подачу теплоносія залежно від погодних умов і може дати близько 15 % економії на опаленні, там ставити неможна. Бо у будинку зі старими і забитими трубопровідними комунікаціями він не працюватиме належним чином. І зовсім інша справа, якщо замінити усі комунікації, провести комплексні заходи. Тоді можна і ІТП ставити, і від цього буде належний ефект», - каже Лариса Леонова.

Також вона звернула увагу присутніх на те, що залучити і ефективно засвоїти дійсно серйозні донорські кошти на термомодернізацію можна лише за однієї умови: у проекті повинні працювати висококваліфіковані фахівці:

«На прикладі ОСББ «Садова, 9» скажу, що без детально розробленого ґрунтовного проекту і без інженерного супроводу «піднімати» такі проекти нереально. КП «ХЕСКО» має усі можливості і для розробки проектно-кошторисної документації, і для проведення енергоаудитів. Звертайтеся, допоможемо!».

Нагадаємо, херсонське ОСББ «Садова, 9» - один з учасників проекту «Перші ластівки». Це ОСББ відібране як одне з пілотних для тестування процедур Фонду енергоефективності, бо у цьому будинку проводиться системна робота з енергоменеджменту і впровадження енергоощадних заходів.

У рамках проекту будуть проведені наступні заходи:

  1. Утеплення фасаду;
  2. Заміна вікон і дверей у під’їзді;
  3. Утеплення горища і підвалу;
  4. Реконструкція системи опалення:
  • заміна всіх стояків опалення по квартирах;
  • заміна на пластикову тієї частини опалювальної системи, яка ще лишилася не заміненою (третина усіх комунікацій);
  • встановлення індивідуального теплового пункту;
  • балансування системи опалювання.

ОСББ, розташоване у Корабельному районі міста Херсона, отримає з Фонду фінансування на впровадження комплексних енергоефективних заходів. Результатом має стати суттєва економія грошей, які мешканці будинку витрачають на оплату послуг ЖКГ, зокрема – на опалення – близько 50 %. Також люди будуть жити у більш комфортних умовах.

Як передбачається, 50 % витрат будуть компенсовані з Фонду енергоефективності, 20 % - коштом «Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ