Підтримати нас

Херсонський інклюзивний театр презентував нову виставу

Автор статті
31 січня 2020 09:00
718
Поширити:

У Херсоні, 30-го січня, відбулась прем’єра вистави "Як папуги стали різнокольоровими". Підготували її актори інклюзивного театру "Звичайна роль - особливий актор".

Матір дитини з інвалідністю Наталія Гайдай розказує, що для її доньки Марії – це друга вистава в інклюзивному театрі. До цієї прем’єри готувались з жовтня минулого року:

"Ми дуже нервуємось перед прем’єрою. У нас хореографічний виступ - у ролі зірок. Я дуже вдячна бібліотеці, що вони надали нам тут можливість спілкуватись. Оскільки цей інклюзивний театр потрібен не тільки дітям, а й нам – батькам. Ми тут спілкуємось, відпочиваємо душею, знаходимо друзів та однодумців. І тут нас всі розуміють".

Як розказує режисерка Ірина Корольова, інклюзивний театр при обласній бібліотеці імені Олеся Гончара відкрився більше року тому за ініціативи директорки Надії Коротун. Перша вистава була "Дивовижні пригоди книжкової феї в бібліотеці". Сьогоднішня прем’єра - результат роботи у другому сезоні:

"Чим мені подобається саме ця казка - в ній немає поганих героїв. Всі герої – позитивні. Але є певний конфлікт, сюжет. І я сподіваюсь, що це буде 30 хвилин радості, щастя, сонця".

Матір дитини з інвалідністю Тетяна Журба ділиться враженнями від підготовки:

"Сьогодні у виставі я і мій син Слава у ролі сонячних зайців. Я сцени побоююсь, а от завдяки сину стала теж акторкою. Заради нього все роблю. Йому в театрі подобається".

Як розказує режисерка Ірина Корольова, декорації і костюми готували спеціально для цієї вистави:

"Цікаво працювати, незвично. Є певні труднощі, бо це особливі актори. Головне ж в інклюзії навіть не результат, а той шлях, який ми долаємо разом, щоб ці родини, діти були включені в суспільне життя".

Любов Хорунжак - матір дитини з інвалідністю. Жінка розказує, що перед прем’єрою дуже хвилювались, хоча і добре вивчили роль:

"Щоб прийти на репетицію, треба піднятись, вдягтися – все це стимуляція для життя. Ті мами, які сидять вдома і нас побачать, - це буде їм живий приклад. От сьогодні прийшли знайомі і кажуть: "Ми не знали, що є такий гарний театр!"

Наприкінці вистави "Як папуги стали різнокольоровими" і глядачі, і актори разом танцювали. Інклюзивний театр при бібліотеці працює в форматі "Open Space", тобто він відкритий для усіх, хто хоче спробувати себе у ролі актора. За словами режисерки, зараз цей театр вже готується до нової вистави.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ