Підтримати нас

Херсонщина годує яблуками всю Україну. Фото

Автор статті
20 жовтня 2020 10:00
1,496
Поширити:

Які найвживаніші в українців фрукти? Звісно ж, яблука! Вони смачні та корисні, а ще з них можна приготувати багато різноманітних страв: струдель, шарлотку, пиріжки, сік, компот та сидр… І це ще не повний перелік.

А чи знали ви, що Херсонщина  - один із найбільших експортерів цих плодів по Україні. Нашими яблуками хрумтять у Києві, в Одесі та в Харкові, а все завдяки агрофірмі Радгосп “Білозерський”, яка працює з 1954 року.

Днями журналісти “Вгору” на власні очі побачили, як збирають яблука в садах і  як їх  потім зберігають.

Агрофірма “Білозерський” вирощує найпопулярніші сорти яблук, такі як “Гала”, “Джон Голд”, “Семиренко”, “Фуджи” та один сорт груш - “Толгарська красуня”.

Груші сорту “Толгарська красуня”

Херсонські яблука та груші надходять тільки на внутрішній ринок. Завідувач фруктосховища Роман Рудий пояснює:

 — На закордонному ринку дуже жорсткі вимоги закупки. Наприклад, потрібно, щоб яблуко було однорідного забарвлення — повністю червоне або повністю зелене. А в нас погодні умови не дозволяють плодам так визрівати. Тому й експортуємо поки що тільки по Україні, але з якістю все гаразд — без гнилі, без ушкоджень, без ГМО, — підкреслив фахівець.

Зараз на агрофірмі зберігається 4 тис. 600 тонн яблук (2,5 тис. тонн у холодильнику, 1,5 тис. тонн у фруктосховищі та ще 600 тонн в ангарі) та 10 тонн груш. На складах за низької температури фрукти зберігаються до квітня.

У цьому році Україна переживає неврожай яблук:

— У найбільш щедрі роки ми збирали десь 13,5 -14 тис. тонн, а цьогоріч десь 5,5-6 тис. тонн самих яблук і десь 1,5-2 тис. падалиць, які йдуть на переробку (сік, пюре-концентрат),—  розповідає Роман Рудий.

За словами аграрія, неврожай яблук зараз в усіх підприємства, які їх вирощують — і в Чернівецькій області, і на Вінниччині. Винна в цьому несприятлива погода.

“У квітні були заморозки до -11 градусів, — пояснює аграрій, — якраз активно квітнули абрикоси, персики та починали цвісти яблуні. Відтак цього року врожай на 40-50% менший, ніж завжди.”

Збирачі фруктів заробляють зараз від 300 до 500 грн за день, усе залежить від тоннажу та погоди. Кажуть,  роботою задоволені, працюють тут уже кілька років поспіль — умови праці, ставлення та зарплата їх влаштовують. Помічниця бригадира Світлана Іванівна розповідає:

— Ми о пів на сьому починаємо і в 10 хвилин на сьому йдемо з роботи. Я тут працюю вже 12 років, мене тут жодного разу не обманули з грошима. Нам тут подобається!

Виїзд організовано Держспоживслужбою Херсонської області.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ