Підтримати нас

Херсонець зареєстрував на сайті ВРУ петицію про посилення покарання за спалювання листя та сухостою

Автор статті
01 листопада 2019 04:00
823
Поширити:

Херсонець Олександр Козлов зареєстрував на сайті Верховної Ради електронну петицію про посилення відповідальності за випалювання сухостою.

Відповідну інформацію сам Олександр повідомив Суспільне електронною поштою.

У тексті петиції йдеться про те, що механізм притягнення до відповідальності осіб, які вчинили адміністративне правопорушення, не налагоджений, а розмір стягнень - занизький. Для виправлення цієї ситуації Олександр Козлов пропонує вести зміни до статей 77-1 та 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За словами Олександра Козлова, масове спалювання листя призводить до забруднення атмосфери, яке можна порівняти з потужними промисловими викидами, оскільки разом з димом у повітря потрапляють пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року. Під час нагрівання з цих речовин випаровується бензопірен, говорить чоловік, через нього в людей загострюються хвороби легенів, серця, а також з’являються онкологічні захворювання. З димом в повітря також вивільняються діоксини.

"Головна складова диму - моноокис вуглецю (чадний газ), потенційно смертельно небезпечне з’єднання, оскільки легко пов’язує гемоглобін крові, блокуючи доставку кисню до тканин організму. Серце починає працювати з більшим навантаженням, що посилює небезпеку загострення кардіозахворювань. У поєднанні з іншими забруднювачами, такими, як промислові викиди або вихлопні гази, токсична дія чадного газу значно зростає в порівнянні з дією окремих компонентів", - говорить Олександр Козлов.

Як стверджує автор петиції, вдихання чадного газу може привести до головного болю, втрати свідомості, загострення респіраторних захворювань. Найбільш уразливими до дії такого диму є діти, курці, люди похилого віку, а також ті, хто страждає захворюваннями серця та легень - бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.

Чоловік додає, що окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить й до інших негативних наслідків, а саме:

  • в сухому листі згорають зимуючі в них тварини та комахи;
  • руйнується ґрунтовий покрив, у вогні гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми;
  • вогонь знищує насіння та коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижню частину дерев і чагарників та верхні частини їх коріння;
  • знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення промерзання ґрунту в 2-4 рази;
  • при спалюванні трави на присадибних ділянках та стерні на полях виникає загроза виникнення степових і лісових пожеж, загоряння житлових будинків.

Ознайомитися із повним текстом петиції а також лишити свій підпис під нею можна за посиланням.

Станом на 11:00 30-го жовтня петицію підписало 42 людини. Для того, аби її розглянули, необхідно ще 24 958 підписів.

Останній день збору підписів під петицією - 21 січня 2020-го року.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ