Підтримати нас

Херсон почув відому сучасну оперу про біблійного праведника

Автор статті
07 вересня 2020 13:00
1,125
Поширити:

Йов - біблійний праведник, чиї благочестя і богобоязливість були піддані сумніву Сатаною.

Ці властивості "пройшли перевірку на міцність" після того, як Бог позбавив праведника всього, чим той дорожив і міг бути щасливий: дітей, багатства, даху над головою і навіть особистого здоров'я.

Цей колоритний біблійний персонаж здавна привертав увагу творчих людей. Його фігурою, зокрема, захоплювалися такі філософи, як К'єркегор і Бердяєв, а художники Леон Бонна і Гюстав Доре черпали в сюжеті про Йова натхнення для своїх картин.

Йов продовжує цікавити і сучасних артистів. Так, режисер Влад Троїцький поставив однойменну оперу, яка була представлена ​​в Херсоні 6 вересня в рамках фестивалю Гогольfest Dream.

Варто відзначити, що опера що увійшла у ТОП-10 опер світу за версією міжнародного конкурсу Music Theatre NOW, у якому змагалися 436 вистав із 55 країн. Цього року “Йов” нагороджений державною премією імені Тараса Шевченка в категорії "Театральне мистецтво". Музику до твору написали композитори NOVA OPERA Роман Григорів та Ілля Разумейко.

"IYOV" - це новий підхід до роботи з голосом, звуком, світлом.

Препарований рояль стає повноцінним героєм постановки. У нього співають, кричать і шепочуть. Завдяки нетиповим прийомам гри та використанню ударних інструментів рояль перетворюється на справжній симфонічний оркестр, а часом – навіть на генератор електронних звуків.

Драматургію музичного перформансу засновано на контрастній компіляції речитативів (у них використані фрагменти з українського перекладу книги Йова) та музичних номерів, написаних на латинські тексти Реквієму.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ