Підтримати нас

Херсон отримав найкращі в Україні умови фінансування проєкту з енергоефективності

Автор статті
27 лютого 2020 17:00
736
Поширити:

Херсон отримав найкращі умови фінансування проєкту «Енергоефективність у громадських будівлях та вуличному освітленні міста Херсона» від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) серед великих міст України.

Для реалізації проєкту місто отримає кредит на 5 млн євро на 9 років з відсотковою ставкою у 5,85%. Для порівняння, аналогічні проєкти у Івано-Франківську, Чернівцях, Житомирі, Луцьку, Вінниці, Рівному та Хмельницькому реалізуються з відсотковою ставкою у 6-6,25%.

В рамках проєкту встановлять 5 308 світильників на 84 вулицях міста та проведуть реновацію 4 найбільших будівель міської лікарні ім.Лучанського: головна будівля лікарні, поліклініка, пологовий будинок, дитяча поліклініка.

Проєкт дозволить на 50% скоротити витрати з міського бюджету на вуличне освітлення та оплату енергоносіїв для лікарні. Щорічно з бюджету на вуличне освітлення та оплату енергоносіїв для лікарні ім.Лучанського витрачається близько 20 млн грн. Після реалізації проєкту буде витрачатися на 50% менше – тобто економія щороку складе 10 млн грн.

Крім того, очікується значна економія коштів у зв’язку із зміненням витрат на ремонтні роботи, реконструкцію та модернізацію моральною застарілістю обладнання – близько 7 млн грн щорічно.

На вулицях міста будуть встановлені світлодіодні світильники. Якщо зараз із 15 420 ліхтарів у Херсоні є світлодіодними близько 30%, то після реалізації проєктів їх буде 63% (9 733 одиниць).

У 4 будівлях міській клінічній лікарні ім.Лучанського утеплять дах, замінять вікна, двері, модернізація системи опалення, встановлять системи вентиляції, утеплення трубопроводів, встановлять сонячні колектори, ІТП, виконають утеплення та гідроізоляцію покрівлі, заміну труб холодної води та каналізації, вуличного освітлення.

Окрім того, Херсон отримає грант 1,3 млн євро. Відповідно, за 9 років використання кредитних коштів, місто переплатить лише 349 тисяч євро (це без урахування зекономлених в бюджеті коштів на оплату за електроенергію, теплоносії та ремонтні роботи). Співфінансування складе 1 млн євро. Проєкт планують реалізувати за 2 роки.

Корпорація НЕФКО, за результатами розробленого ТЕО, надала Херсонській міській раді умови фінансування проєкту «Енергоефективність у громадських будівлях та вуличному освітленні міста Херсона», які потрібно затвердити рішенням сесії.

Довідка. НЕФКО (Північна екологічна фінансова корпорація) - міжнародна фінансова організація, заснована у 1990 році урядами п'яти Північних країн: Данії, Ісландії, Норвегії, Фінляндії та Швеції. НЕФКО управляє фондами у розмірі понад 400 мільйонів євро. НЕФКО профінансувала понад 900 інвестиційних екологічних проєктів приватного та державного секторів у Центральній та Східній Європі та понад 3000 техніко-економічних обґрунтувань. Рамкова угода з НЕФКО була ратифікована Верховною Радою України в 2010 році.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ