Підтримати нас

Хелловін по-українськи: мавки, русалки та смачні гарбузові стейки

Vgoru
Автор статті
03 листопада 2018 10:06
696
Поширити:

Оскільки головним атрибутом Хелловіну є гарбуз – поширена в Україні рослина, то і саме свято українці прийняли досить тепло і для багатьох 31 жовтня є, в першу чергу, святом гарбуза.

Тож, ОЦНТ, який культивує українське народне мистецтво, створив театралізований захід за участі персонажів слов’янської міфології та героїв українських казок.

Кого тут тільки не було. Чорти, відьми, упирі кружляли у танку з мавками, русалками, лісовиками, водяниками, потерчатами, ворожбитами та іншою нечистю. А кожному, хто був присутній на заході, організатори запропоновали смачну кашу з гарбуза: від традиційної української з рисом до гарбузових каш з курагою, чорносливом, родзинками, горіхами, кунжутом.

«Аби не втрачати наші українські традиції, ми вирішили створити свято Кабака. Сьогодні весь інтер’єр створений з гарбуза, зварено гарбузові каші, навіть стейки сьогодні ми готуємо лише з гарбуза. І в цьому наша ізюминка. Ніхто до нас не готував такі стейки», – зазначив в.о. директора Херсонського обласного Центру народної творчості Володимир Капелюшник.

Свято, як кажуть, вдалося на славу. Не відступаючи від українських традицій та запозичивши трохи настрою з нібито чужого нам свята, вдалося створити неповторну атмосферу, де гармонійно вживаються дві протилежні культури. Гості насолодилися чудовою театралізованою концертною програмою, скуштували різні види каш, а також взяли участь у тематичних конкурсах та майстер-класах, зокрема, кабаковому карвінгу.

Окрім цього, продегустувавши гарбузові каші, члени журі визначили переможців у таких номінаціях:

– «Гарбузова феєрія смаку!» (найсмачніша каша) – студентський та викладацький склад Херсонського кулінарного училища;

– «Гарбуз – у всіх стравах туз!» (найбільше страв із гарбуза) – ансамбль народної пісні «Арнаутські зорі» Будинку культури с. Комишани, директор Світлана Горло;

– «Гарний стіл – очам на радість!» (яскрава та оригінальна подача страв) Колектив Дніпровського СБК Білозерського району, директор Олена Бутковська;

– «Дивовижне перетворення гарбуза» (незвичайна страва з гарбуза) – творчий колектив Зеленівського СБК Херсонської міської ради, директор Валентина Киливник.

Чудовий захід став результатом спільної праці Училища культури, факультету культури і мистецтв Херсонського державного університету та Херсонського обласного Центру народної творчості.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ