Підтримати нас

Гурт "Гайдамаки" зробив кліп до фільму "Крути 1918"

Автор статті
30 січня 2019 11:34
780
Поширити:

Рок-гурт "Гайдамаки" презентував кліп на пісню "Чорна рілля". Вона стала одним із саундтреків до історичної драми "Крути 1918".

"Чоловіча історія про незламність духу вийшла напередодні 101 річниці бою на станції Крути" - йдеться в описі відео.

Стрічка присвячена битві на залізничній станції Крути - тепер Ніжинський район на Чернігівщині. 29 січня 1918 року чотири сотні київських гімназистів і студентів вийшли проти вдесятеро чисельнішого війська більшовиків. Головні герої фільму вигадані. Сини генерала контррозвідки Павла Савицького воюють по різні боки. Старший Олекса — за червоних, Андрій — за українську незалежність. Обидва закохані в Софію - студентку університеті святої Ольги.

"Мені давно хотілося зробити щось на тему бою під Крутами, - каже фронтмен гурту "Гайдамаки" Олександр Ярмола. - Коли дізнався про розроблення фільму, відразу звернувся до творчої групи. Спілкувалися з продюсерами і режисером Олексієм Шапарєвим. Вони вже мали кандидатуру на саундтрек - Христину Соловій. Але вони розуміли: її пісня "Стежечка" на вірші Івана Франка жіноча, а треба щось чоловіче. Тому вони запропонували нам.

Ми зробили обробку козацької думи "Чорна рілля". Стовідсотково підходить під ситуацію за своїм змістом. Лежить молодий козак, який загинув на полі бою. Так само з воїнами під Крутами. Героїчна, але й водночас сумна подія.

Я не військовий аналітик, не політик і не учасник тих подій. Але очевидно, що перед тим були політичні помилки тодішніх керівників України. І от ціною власного героїзму та жертовності молоді українці виправили ситуацію, зупинили наступ Червоної гвардії. Битва закінчилася на нашу користь, але можна було не допустити такого трагічного результату - загибелі більш як 60-ти чоловік.

Кліп зняли буквально за один день на Київському водосховищі. Взимку там до обрію простягається білий простір - крига і нічого більше не видно. Ми асоціювали це зі світлою нескінченністю, куди уходять душі загиблих. Кліп символізує перехід до потойбіччя. Знімав оператор Міха Хайкін. Ідею ми придумали разом з ним".

Фільм "Крути 1918" вийде у прокат 7 лютого.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ