Підтримати нас

Голову Новомиколаївської сільради можуть позбавити повноважень

Автор статті
21 серпня 2018 12:33
803
Поширити:

Управління захисту економіки Департаменту Національної поліції України в Херсонській області направило до суду два адмінпротоколи про порушення вимог фінансового контролю головою Новомиколаївської сільради Новотроїцького району Надією Ющук.

Ситуація – дуже схожа на резонансну справу вже колишнього мера Скадовська Олександра Яковлєва, якого протягом року двічі визнали винним у правопорушенні, пов’язаному з корупцією. Щоправда, Олександр Яковлев не повідомляв про конфлікт інтересів, до того ж  правоохоронці з суддями вклалися в строки притягнення до адмінвідповідальності (три місяці з моменту виявлення правопорушення).

Справа Надії Ющук – дещо інша. Але  про все детально.

Голову сільради звинувачують у тому, що в серпні минулого року вона купила в кредит автівку. Однак не повідомила у десятиденний строк, як того вимагає Закон України «Про запобігання корупції»,  про суттєві зміни свого майнового стану  Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

Отже, правоохоронці склали на Надію Ющук два адмінпротоколи за правопорушення, пов’язані з корупцією. 

Перший протокол за ст. 172-6 ч.1 КУпАП (Порушення вимог фінансового контролю) - за те, що не повідомила НАЗК про отримання в банку кредиту на суму 307 720 грн.

Другий аналогічний протокол - що не повідомила НАЗК про купівлю автівки.

Справа «про кредит» потрапила на розгляд судді Новотроїцького районного суду Вадима Решетова. Засідання вже відбулося 13 серпня. На цей час строки притягнення до відповідальності вже закінчилися, адже правоохоронці відкрили провадження ще на початку квітня.

Крім того, голова сільради та її адвокат заперечували провину, пояснили, що кредит та купівлю автівки вона не приховувала - вказала це в щорічній декларації за минулий рік. До того ж зауважили, що не можна людину двічі карати за одне й те саме правопорушення - адже купівля машини в кредит - одна дія.

Вадим Решетов критично поставився до цих заперечень, сприйняв це як спосіб уникнути відповідальності. Але дійшов висновку, що строк притягнення, дійсно, уже минув. У таких випадках судді Херсонщини найчастіше просто закривають справу. Але на відміну від колег, суддя Новотроїцького райсуду Вадим Решетов спочатку визнав Надію Ющук винною у порушенні вимог фінансового контролю, і тільки потім - закрив справу у зв’язку з закінченням строків.

Отже, голова сільради уникнула штрафу від 850 до 1700 грн., проте  пляму на репутації , тобто вину в корупційному правопорушенні - отримала.

Другий адмінпротокол, «про придбання автівки», потрапив на розгляд судді Новотроїцького районного суду Ольги Тимченко. Справу призначено до судового розгляду 27 серпня.

Отже, якщо Надію Ющук знову визнають винною, то їй доведеться залишити свій кабінет у сільраді.

Адже повторне притягнення протягом року за таке ж правопорушення карається не тільки штрафом від 1700 до 5100 грн., а й ще позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

Хоча голова сільради може ще звернутися зі скаргою до Апеляційного суду області.

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Права людини і місцева демократія» за фінансової підтримки Національного Фонду на підтримку демократії (NED). Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Національного Фонду на підтримку демократії.

P.P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) 49 60 03, (066) 790 90 21.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ