Підтримати нас

Херсонки на Паролімпійських Іграх: “золото”, два “срібла” і світові рекорди

Автор статті
07 вересня 2021 12:00
964
Поширити:

У середині минулого століття англійський нейрохірург Людвіг Гутман став першим в історії відомим фахівцем-медиком і громадським діячем, який ввів спорт у життя людей з інвалідністю.

Він почав застосовувати спортивні змагання в практиці реабілітації своїх пацієнтів. Цей процес привів до вражаючих результатів. Доктор Гутман виявив, що спорт для людей з інвалідністю створює умови для успішної життєдіяльності, відновлює психічну рівновагу, дозволяє повернутися до повноцінного життя. А в 1948 році за безпосередньої участі та за ініціативою Гутмана були проведені перші спортивні змагання для людей з інвалідністю. Вони проходили в місті Стоук-Мандевіль, де був розташований реабілітаційний центр доктора.

У 1960 році розвиток паралімпізму увінчався першими в історії літніми Паралімпійськими Іграми, які відбувалися в Римі. Починаючи з 1992 року, Паралімпійські Ігри проходять одразу після закінчення "звичайних" Олімпійський Ігор на тих же аренах.

Після того, як у цьому році відшуміли змагання олімпійців у Токіо, в кінці серпня на арени японської столиці вийшли спортсмени-паралімпійці. Збірна України на цих Іграх була представлена ​​широко і домоглася значних успіхів. У загальнокомандному заліку українські паралімпійці здобули 98 медалей (24 золотих, 47 срібних і 27 бронзових). За кількістю медалей Україна розташувалася на п'ятому місці, а в цілому зайняла шосте місце в загальнокомандному рейтингу. При цьому плавець Максим Кріпак завоював одразу 7 медалей - 5 золотих, срібну і бронзову, що є абсолютним рекордом за всі роки Паралімпійських Ігор.

Не залишилися без медалей і рекордів і херсонські спортсменки. Єлизавета Мерешко в запливі вільним стилем на 50 метрів виграла "золото", а наступного дня була другою в запливі на 200 метрів комплексним стилем. А у кваліфікації на фінал Єлизавета встановила світовий рекорд в цьому виді спортивного плавання.

Ще один світовий рекорд належить легкоатлетці Яні Лебєдєвій, яка в Токіо виступала в змаганнях з метання списа. Також в цій дисципліні Яна здобула срібну медаль.

Обох спортсменок херсонці з почестями зустрічали на залізничному вокзалі рідного міста. Виступи, перельоти, переїзди були виснажливими: зокрема, шлях з Токіо до Києва, а потім до Херсона зайняв 27 годин!

Як повідомляють у Херсонській міській раді, депутати намагатимуться забезпечити спортсменам з інвалідністю гідні умови для тренувань і підготовки до змагань. Так, як заявила секретар міськради Галина Лугова, рішенням сесії Яні Лебєдєвій було виділено 150 тисяч гривень на отримання ліцензії для виступу на Паралімпійських Іграх. Крім того, 320 тисяч гривень Яна отримала за срібну медаль. Зараз вирішується питання про облаштування на стадіоні "Кристал" спеціального місця для тренувань Яни Лебєдєвої.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ