Підтримати нас

Фонд Це Крафт розвиває корпоративну культуру й економіку малих громад

Vgoru
Автор статті
24 листопада 2021 11:00
1,039
Поширити:

Як ви думаєте, як часто люди звертаються до підприємців за допомогою та скільки ресурсів підприємці вкладають у розвиток соціальних проєктів і благодійність?

За опитуваннями, мікро і малі підприємці вкладають від 5 000 грн на благодійність і від 50 000 грн на рік надають середні  підприємства Херсонщини. Опитування робили спеціалісти Агенції регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад з метою вимірювання ефективності власної благодійної діяльності. Головною проблемою виявилася не системність дій і те, що ніхто особливо не відстежує вплив від благодійності, адже у підприємців головною задачею є розвиток їх бізнесу. Український бізнес не бачить змін від тих ресурсів, котрі він вкладає у благодійність і часто бачить, що кошти не дійшли до тих, кому їх надавали. Надалі своїм баченням вирішення ситуації і досвідом ділиться Вікторія Кулакова  - директор благодійного фонду Це Крафт, котрий на револьверній основі надає фінансування для стартапів і діючого бізнесу.

Знаєте, чому так приємно жити в Україні? У нас дуже багато можливостей, тільки потрібно зробити ривок, попрацювати, і ми в короткі строки зможемо змінити розвиток історії, правда, це потрібно робити гуртом, щоб досягти критичної маси для фундаментальних змін. Більшість рішень економічного прогресу знайдені в інших країнах, багато інновацій придумують українці. Якщо цей досвід накласти на нашу українську ментальність і добру природу, підвищити системність і відповідальність за свої дії, то більшість громад зможуть за 3-4 роки досягти того, до чого інші країни доходили десятками років.

Спробую максимально коротко поділитися передісторією. Від 2011 року я працювала у міжнародній фінансовій компанії, досліджуючи фінансові ринки, пайові і інвестиційні програми. У 2015 почався шлях як тренера з активації громад від Британської ради за їх програмою «Активні громадяни», і ми з колегами об’їздили майже всю Україну і навчали активістів громадянській діяльності й роботі з грантами. У 2016 почала вести тренінги з бізнес-планування і у 2018 отримала сертифікацію тренера з соціального підприємництва. Від 2018 року в різних проєктах як ментор допомагаю у плануванні стартапів. У складі Агенції регіонального розвитку ми створювали проєкти з молодіжного підприємництва і захисту інтересів підприємців. Та як кожен проєкт, вони мали завершення. Тому приблизно у 2019 році постало гостре питання системності наших дій, грантові кошти покривають зазвичай тільки частину заходів, а нам хотілося довгострокових сталих результатів. І саме тоді зароджувався Це Крафт як платформа підтримки підприємців. Адже саме бізнес розвиває території, створює робочі місця, надає зарплати і з податків бізнесу формуються місцеві бюджети, з котрих живуть лікарні і школи, ремонтуються місцеві дороги і водопроводи. Проводячи тренінги з бізнес-планування у міжнародних проєктах на сході України, я спілкувалася з підприємцями і тими, хто хотів ними стати. І головне, що вони казали, це «дайте гроші на старт». І ми це зробили. 

Ми створили благодійний револьверний фонд і надаємо сьогодні поворотні безпроцентні займи і гранти на прототипи виробів. Я впевнена, що це найкраще рішення. Як підприємець і тренер, я вбачаю довгий шлях у даної ініціативи. Досвід іноземних країн підтверджує, що револьверний фонд є найбільш оптимальним: надаючи кошти, ми виховуємо відповідальність мікробізнесу, і через поворотність досягаємо сталості. Всіх, хто мріє про створення власної справи, і особливо якщо ви проживаєте у малих громадах, ми запрошуємо до участі у конкурсах Це Крафт. Шукайте умови на сайті www.itscraft.com.ua.

Що ми ще можемо зробити для розвитку територій? Команда Агенції регіонального розвитку Таврійського об’єднання територіальних громад робила дослідження бізнесу, аби вивчити, як корпоративна соціальна відповідальність діє у нас в Україні і чого досягли за кордоном. КСВ – це те, що ми зазвичай робимо, але не аналізуємо: коли підприємці роблять щось як благодійність або соціальні проєкти, але не бачать лояльності до їх бізнесу або, хоча б, до самих себе. Одне з рішень пропонує платформа Це Крафт. Ми і надалі будемо впроваджувати діяльність як револьверний фонд, надавати кошти на розвиток бізнесу, це наша відповідальність, до котрої пропонуємо долучитися. 

Сьогодні ми пропонуємо малим, середнім підприємцям і великому бізнесу партнерство і членство у наглядовій раді Фонду Це Крафт. Ми закликаємо вас стати інвестором територій через вкладення у бізнес-проєкти Херсонщини. Фонд Це Крафт діє на території всієї України, та вкладення від бізнесу Херсонщини на конкурсній основі будуть розподілятися тільки тут, на Півдні, де ми разом зможемо виростити нову генерацію успішних людей, зробити наші громади сильнішими. 

Що отримає бізнес, якщо стане партнером Фонду Це Крафт? Викладаю досягнення подібних фондів у європейських країнах у нашому баченні: 

  • Статус інвестора і філантропа для лідера і команди вашого бізнесу спричинить спочатку впізнаваність і згодом лояльність та підвищення продажів ваших товарів і послуг.

  • Вкладені вами кошти не «кануть» у минуле, як це буває у благодійній діяльності, адже метод револьверного фонду щороку утворює ефект доданої вартості: кошти вкладаються у бізнес, «прокручуються» і переходять через рік в інший бізнес. Ваші вкладення працюватимуть десятки років.

  • Щорічні звіти про корпоративну соціальну відповідальність вашого бізнесу формує команда Це Крафт, щороку офіційно звітує по коштах і нефінансовій допомозі. Ми забираємо цю роботу на себе, а ви отримуєте результати.

  • Членство у наглядовій раді всім партнерам надає право бути всередині процесів Фонду. Наглядова рада має рекомендаційний характер і може впливали на стратегічні питання. 

  • На відміну від традиційної корпоративної філантропії, яка передбачає «підписання чеків» на благодійність, без будь-якого конкретного плану чи структури, Це Крафт наближає бізнес-сектор до більш просунутого та стратегічного підходу до цієї сфери, що дозволяє ефективно та прозоро розподіляти наявні ресурси, і забезпечує довгострокові результати для організацій, які є важливими для партнера. 

  • Оцінювання за конкурсами Фонду робить конкурсна комісія, склад котрої щороку переглядається.

  • Партнери Фонду Це Крафт в українській історії створюють прецедент, котрого ще ніколи не було. Адже ми не державний приватний всеукраїнський фонд, котрий об’єднує інтереси великої території та представників корпоративного і приватного секторів для спільного розвитку наших громад через розвиток людського потенціалу.

Запрошуємо усіх небайдужих  до діалогу. Якщо у вас є пропозиції або питання, можна звертатися за контактами до команди Це Крафт на електронну адресу info@itscraft.com.ua та телефон 066-8982224. Більше про соціальну відповідальність і конкурси підтримки підприємців на сайті - www.itscraft.com.ua

Дослідження організацій з підтримки соціальних підприємців виконувалось у рамках Персонального проєкту, наданого House of Europe за фінансовоі підтримки Goethe-Institut Ukraine та Європейського Союзу.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ