Підтримати нас

Екзотичний овоч. Чому капуста спустошує наш гаманець

Автор статті
12 січня 2022 06:30
1,082
Поширити:

Херсонець Вадим, якому 9 січня  виповнилося 46, вирішив відзначити цю подію досить незвичайним способом: окрім інших закусок, він мав намір пригостити сім'ю та друзів справжнім наваристим українським борщем. Природно, для цієї страви необхідно  закупити цілу низку інгредієнтів, за якими Вадим вирушив по магазинах та ринках. Побачене там щиро здивувало  містянина.

“У нашій сім'ї борщ готується лише зрідка – двічі-тричі на рік, не частіше, – ділиться враженнями покупець. - Та й капусту, без якої важко уявити борщ, ми купуємо рідко: ані я, ані дружина, ані діти особливо її не вживають. Тому за цінами на цей овоч  якось не стежимо. Але зараз, коли капуста знадобилася, я був просто шокований, побачивши цифри на цінниках”.

Вадим розповідає, що звичайний капустяний качан вагою шість кілограмів він придбав за ціною 18 гривень за кіло - тобто, овоч обійшовся покупцеві в 108 гривень!

"Я навіть уявити не міг, що звичайна білокачанна капуста коштуватиме майже як якась екзотика - манго, фейхоа або тамаринд", - нарікає херсонець.

Справді: якщо ми зараз, на початку 2022 року, пройдемося продуктовими торговими точками, то побачимо, що ціни на білокачанну капусту коливаються від 15 до 20 гривень за кілограм, що не може не шокувати. Чим же викликане таке небувале зростання вартості капусти?

Аналітики видання EastFruit повідомляють, що виною - так званий "ціновий ефект доміно", який став відчуватися на ринку країн Східної Європи вже наприкінці минулого року. Так, до 10 грудня 2021 року оптові ціни на капусту в Україні підскочили до рівня 8-10 грн/кг ($0,30-0,37). Капуста стала практично вчетверо дорожчою, ніж в аналогічний період 2020 року.

Експерти зазначають, що навіть у цьому "капустяному" питанні не обійшлося без "російського сліду".

“Ціни на капусту у Росії продовжують стрімко зростати кілька тижнів поспіль, оскільки тамтешній ринок відчуває гострий дефіцит капусти. Росія намагається імпортувати капусту з усіх можливих країн-постачальників, насамперед із Білорусі. Однак і там, через зростання попиту з боку РФ, ціни на капусту стрімко зростають. При цьому власний урожай капусти в Білорусі через посуху був не дуже високий. Відповідно, Білорусь почала закуповувати капусту в Україні для покриття потреб російських імпортерів, що потягло за собою ріст ціни на капусту в Україні”, - говорить економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Аналітики прогнозують, що капуста зростатиме в ціні й надалі, і вже в лютому вона може коштувати близько долара за кілограм –  небачена ціна.

Втім, певні надії на стабілізацію ринку та на зниження цін подають фермери з країн Середньої Азії, які мають намір різко розширити площі під ранньою капустою. Як станеться насправді, ми побачимо вже у березні.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ