Підтримати нас

Дивосвіт Марії Приймаченко

Автор статті
10 травня 2016 12:45
908
Поширити:

Вперше в Херсоні мистецький фонд «Артанія» (м. Київ) та народний художник України Анатолій Мельник презентує 55 оригінальних творів Марії Приймаченко з приватних колекцій України. Урочистий вернісаж за участі керівників міста і області відбудеться 20 травня о 14.00.

Про це повідомляється на сайті Херсонського обласного художнього музею ім. О.Шовкуненка.

Творчість Марії Приймаченко відносять до такого популярного напрямку сучасного мистецтва як наїв. Проте, у творах художниці дивовижний світ образів, породжених щирою дитячою фантазією та безпосередністю світосприйняття, органічно поєднується з багатовіковими традиціями українського народного мистецтва, зокрема, мотивами вишивки, стінопису, розпису побутових речей. Художниця малює свої картини на папері яскравими фарбами, використовуючи контрастні поєднання кольорів, застосовуючи характерні орнаментальні мотиви та художні прийоми народного розпису.

Цікаво, що кожен твір художниці на звороті супроводжується віршованими примовками, які відображають зв’язок образно-художньої мови майстрині з усної народною творчістю: «Весняний звір котика зловив» (1987), «Галина убирається, гостей сподівається» (1992), «Моя хата жде солдата, вже напрала, вже наткала…(1989) тощо.

Ім’я Марії Приймаченко в історії українського мистецтва стоїть поряд з Катериною Білокур, Ганною Собачко та іншими майстрами-самородками, творчість яких належить до кращих здобутків народного генію. Її творчістю захоплювалися відомі художники Пабло Пікассо, Микола Глущенко, письменники Микола Бажан, Михайло Стельмах та ін.Твори Марії Приймаченко зберігаються в музеях та приватних збірках як в Україні, так і за кордоном.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ