Підтримати нас

Допомогли військовим отримати законні гроші. Правила працюють

Vgoru
Автор статті
26 квітня 2018 08:48
1,674
Поширити:

До Херсонського офісу Мережі правового розвитку при громадській організації "Інформаційний ресурсний центр "Правовий простір" часто звертаються військові. І чимало таких звернень — з приводу проблем, що виникають при отриманні грошового забезпечення.

Нещодавно до юристів звернулися двоє військовослужбовців, учасників АТО, з проханням допомогти добитися   підйомної грошової допомоги, яка надається при переїзді на нове місце служби і гарантована державою.  

Адвокат Херсонського офісу Мережі правового розвитку Сергій Плахотнюк підготував рапорт про виплату підйомної допомоги, який військовослужбовці надіслали поштою командиру військової частини, де вони служать.

Текст цього рапорту, який направляється командуванню військової частини, ми публікуємо цілком, оскільки він може знадобитися іншим військовослужбовцям, якщо вони опиняться у схожій ситуації. 

“Інструкцією про порядок виплати військовослужбовцям Збройних  Сил України підйомної допомоги, затвердженою Наказом МО України від 22.10.2001р. № 370, зареєстрованої в МЮ України 08.11.2001р. за № 940/6131, визначено порядок виплати військовослужбовцям підйомної допомоги.

Відповідно до цієї інструкції військовослужбовцям рядового складу, які проходять військову службу за контрактом, що переїхали до нового місця служби з одного населеного  пункту  в інший  у  зв'язку з  призначенням  на посади або зміною постійної дислокації військової частини (підрозділу) до місця постійної дислокації військової частини або підрозділу (що встановлюється відповідними командирами (начальниками) в межах наданих їм прав) зі зміною місця проживання, виплачується підйомна допомога в розмірі місячного грошового забезпечення.

В особливий період та під час проведення АТО військовослужбовцям, які проходять службу за контрактом, що переїхали до нового місця служби з одного населеного  пункту  в  інший у зв’язку з призначенням на посади до військових частин, що були сформовані в цей період (та яким не визначено пункту постійної дислокації), зі зміною місця проживання (від пункту попереднього місця проживання до пункту тимчасової дислокації військової частини), підйомна допомога виплачується один раз незалежно від подальшої зміни пункту тимчасової дислокації військової частини.

 Згідно з пунктами 3.1 та 3.7 цієї Інструкції підйомна допомога також виплачується громадянам України, прийнятим на військову службу як особи рядового складу, які проходять  військову  службу  за контрактом та військовослужбовцям, направленим для проходження військової служби  з пункту постійної дислокації військової частини, у штаті якої вони перебувають, в підрозділи чи з одного підрозділу в інший підрозділ цієї самої військової частини,  що дислоковані в інших населених пунктах.

При цьому, відповідно до пунктів 4.1 та 4.2 цієї Інструкції підйомна допомога  військовослужбовцям, які  проходять  службу  за  контрактом, виплачується тим, які переїхали у зв'язку з призначенням на посади, за новим місцем служби — на підставі наказу про призначення і наказу командира військової частини про вступ військовослужбовця до виконання обов'язків за посадою, а тим, які переїхали у зв'язку зі зміною постійної дислокації військової частини або підрозділу, у новому пункті постійної  дислокації частини (підрозділу) — на підставі наказу командира частини про прибуття до місця дислокації.

Крім цього, згідно з пунктом 2.10 укладеного зі мною військового контракту МО України узяло на себе зобов’язання виплатити мені підйомну допомогу, а також кожному члену моєї сім’ї, у разі переїзду разом із мною на нове місце проходження військової служби.

У зв’язку з вищевикладеним, на підставі пункту 3.1 Інструкції про порядок виплати військовослужбовцям Збройних Сил України підйомної допомоги, затвердженою Наказом МО України від 22.10.2001р. № 370, зареєстрованої в МЮ України 08.11.2001р. за № 940/6131, прошу виплати мені підйомну допомогу в розмірі місячного грошового забезпечення”.

Також юристи направили звернення до Департаменту фінансів Міноборони, у якому повідомили про факти невиплати підйомної грошової допомоги військовим, дислокованим на Херсонщині. Реакція Міністерства оборони була вчасною і дієвою – офіційний лист до військової частини, в якому роз'яснюються чинний порядок виплати підйомної допомоги і критерії, за якими визначається, чи має військовий право на таку допомогу.  

 

І це спрацювало! На підставі рапорту і листа з Міноборони військовим виплатили підйомну допомогу в розмірі їх місячного грошового забезпечення, яку вони мають отримати за законом.

«Варто зазначити, - коментує адвокат Херсонського офісу Мережі правого розвитку при ІРЦ «Правовий простір» Сергій Плахотнюк, - що невиплата підйомної допомоги — питання, з яким військовослужбовці останнім часом найчастіше звертаються  до нас в офіс або за телефоном».

Сергій зазначив, що захист законних прав і інтересів військовослужбовців — одне з пріоритетних завдань як Херсонського офісу МПР так і всієї Громадської спілки “Мережа правового розвитку”.

“У разі виникнення проблем у захисників нашої країни ми пропонуємо їм звертатися до нас і завжди готові надати кваліфіковану юридичну допомогу”, - наголосив Сергій Плахотнюк.

Нагадаємо адресу Центру безоплатної первинної правової допомоги: пр. Ушакова, 37, каб. 115 (будівля Херсонської міської ради).

Графік роботи юристів: понеділок – четвер з 9.00 до 17.00. По п’ятницях з 9.00 до 15.45. Обідня перерва з 12.00 до 13.00.

P.S. Центр безоплатної первинної правової допомоги створений Херсонським офісом Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» за підтримки Херсонської міської ради та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках проекту «Енергія змін».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ