Підтримати нас

Держава 5 місяців не платить пенсію родині переселенців

Автор статті
30 вересня 2018 17:15
767
Поширити:

Переселенцям Валентині та Василю Ольшевським держава заборгувала 18 тис. грн.

Подружжя два роки мешкає у Львові, куди переїхали із Луганська. У червні цього року, їм припинили виплачувати пенсії.

"Останні місяці живемо на допомогу для переселенців. Це по тисячі гривень на кожного. Стільки ж коштує оренда квартири, -розповідає Gazeta.ua Валентина Ольшевська. - Домовилися із хазяйкою, що будемо платити половину. Коли вирішимо фінансові проблеми, повернемо борг. Гроші на їжу дають дочка із зятем. Без них би не протягнули. Купуємо лише хліб, картоплю, крупи і макарони. Борщу не варимо, бо дорого. Відмовилися від ягід та овочів".

Коли пенсія не прийшла, переселенці звернулися до головного управління пенсійного фонду у Львівській області.

"Нам порадили написати заяву на поновлення виплат. Все зробили, але так нічого і не отримали. Вдруге сказали, що вчасно не надійшли документи і треба чекати вересня. Зараз вдалося з'ясувати, що пенсії не платять, бо ми нібито виїхали на окуповану територію. Дійсно, два роки тому їздили в Луганськ забрати теплі речі. Але повернулися через кілька днів. Якщо проблема не вирішиться, подаватимемо до суду".

Такі випадки непоодинокі. У травні цього року в пенсійному фонді ввели технічні зміни у систему верифікації. Із того часу почали масово припиняти виплати пенсій тим, хто виїжджав закордон чи на окуповані території, каже координаторка з адвокації ГО Донбас СОС Ольга Гвоздьова.

"Що стосується цих людей, є два шляхи вирішення проблеми, Перший - написати заяву у пенсійний фонд і заново проходити перевірку. Але у цьому випадку, держава не повертає заборгованість. Другий - виїхати на окуповану територію і повернутися знову. Ці моменти є дискримінаційними і не відповідають пенсійному законодавству", - каже Ольга Гвоздьова.

За її словами, у Міністерстві соціальної політики обіцяють виправити ситуацію завдяки об'єднанню бази прикордонників Аркан та бази ощадбанку. Це означає, що інформація про перетин кордону не буде підставою для припинення виплати пенсій. Адже будуть також перевіряти чи проходила особа верифікацію в Ощадбанку.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ