Підтримати нас

«Cвої» помічниці в Конституційному суді

Vgoru
Автор статті
12 березня 2021 16:39
1,038
Поширити:

Зарплата в помічників суддів КСУ доволі висока. За рік перебування на цій посаді можна отримати близько 400 тисяч гривень. І навряд чи чимось іншим можна пояснити, чому помічники призначаються поза конкурсом, за поданням самого судді.

Тож судді Конституційного суду призначили своїми помічниками та науковими консультантами дружин та родичів своїх же колег. І отримують вони свої посади поза конкурсом. Про це - у новому розслідуванні журналістів програми «Схеми».

Наприклад, у судді Олександра Литвинова з грудня 2018-го помічницею працює Юлія Касмініна. Це – донька судді КСУ Олександра Касмініна. Минулого року, за інформацією Конституційного суду, їй нарахували загалом до 400 тисяч заробітної плати.

А ще впродовж 2019-2020 років Юлію Касмініну двічі відзначали подякою та грамотою голови Конституційного суду.

У коментарі «Схемам» її батько, суддя Олександр Касмінін, пояснив: його донька стала помічницею судді Литвинова «відповідно до закону про Конституційний суд».

Водночас у судді Касмініна помічницею працює Ольга Шаптала. Це – невістка колишнього голови Конституційного суду Наталії Шаптали. Зараз, за інформацією КСУ, Ольга Шаптала у відпустці для догляду за дитиною.

У судді Віктора Кривенка - помічниця Тамара Федоренко. Це – дружина колишнього судді Конституційного суду Михайла Гультая. Торік, за даними КСУ, їй  нарахували загалом близько 450 тисяч гривень зарплати. Тамара Федоренко також отримала грамоту голови КСУ.

«Помічники у суддів призначаються поза конкурсом, за заявою самого судді. Це непотизм, кумівство чи суддівські традиції в Україні?» – запитує автор розслідування.

Журналісти звернулись до всіх вищезгаданих суддів за коментарями.

Суддя Литвинов, відповідаючи, за яким принципом  призначили на посаду його помічниці доньку іншого судді Конституційного суду Олександра Касмініна та чи просив його колега сприяти в цьому призначенні, сказав, що «на даний час утримається від будь-яких коментарів та відповідей».

У коментарі «Схемам» ексголова КСУ Станіслав так поцінував ці призначення:

«Це – непотизм. З точки зору загального сприйняття правосуддя – це ж не приватна юридична фірма, яку побудував собі Тупицький. КСУ – це серйозна державна установа».

Теж поділяє цю думку й інший колишній голова КСУ Іван Домбровський.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ