Підтримати нас

Чи «чорний пісок» з Чорногорії - токсичний?

Автор статті
25 грудня 2019 10:14
1,065
Поширити:

Сайт офіційного видання Верховної Ради «Голос України» 18 грудня опублікував замітку під назвою «У Херсоні імпортні відходи зустріли зі скандалом».

Публікація  присвячена резонансній історії, пов'язаній з поставкою в Херсонський морський торговельний порт близько 4 тисяч тонн відходів з Чорногорії (у вигляді піску, що використовується для очищення днищ суден). Передбачалося, що згодом цей вантаж мали утилізувати на Херсонському міському полігоні твердих побутових відходів, а здійснювати ці заходи повинна компанія «Ітака». У публікації «Голосу України» ситуацію коментує директор морського порту Олександр Сухін:

«Суховантаж із чорногорським піском - майже чотири тисячі тонн - справді пришвартувався біля нашого терміналу. На нього є весь пакет документів - включно із сертифікатом радіаційної безпеки та підтвердженням того, що пісок не є токсичним. Інакше ми б його просто не прийняли».

Ми вирішили перевірити, чи правда, що завезений пісок безпечний для херсонців.

ТЕЗА 1: «…пісок не є токсичним».

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА

ДОКАЗИ Й АРГУМЕНТИ:

На пленарному засіданні сесії Херсонської міської ради 21 грудня депутати прийняли рішення про звернення до Генпрокурора, Міністра енергетики та захисту навколишнього середовища, Міністра інфраструктури, капітана морпорту держпідприємства «Адміністрація морських портів України» і директора ХМТП з приводу ситуації, що виникла з чорногорським вантажем. Зокрема, у листі депутатів міськради на ім'я в.о. директора Херсонського морпорту Олександра Сухіна вказується:

«У Херсонському морському порту містяться небезпечні відходи - абразивна суміш після обробки корпусів суден. Зазначений вантаж, згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті компанії "VALGO" (фірма з Чорногорії, яка поставила пісок у Херсон, - прим. автора), є токсичним: містить фрагменти з асбестом, трібутілолом, важкими металами і продуктами вуглеводню (важке паливо, відпрацьоване моторне масло і дизельне паливо)».

${gallery:72a2b312ee8b898ce1254aec490c38a1}

У свою чергу, зайшовши за посиланням, наведеним у листі Херсонської міськради, виявляємо підтвердження вищевказаним словам.

 

«У червні 2018 року «VALGO» підписала контракт з урядом Чорногорії на проект реабілітації верфі Біела, повідомляється на сайті компанії. Робота включає в себе також: вивезення піскоструминної обробки (небезпечної і безпечної) і забрудненого грунту.

Ділянка цієї верфі представляє ризики забруднення грунту і моря. Ризик для здоров'я людей, які знаходяться в безпосередньому контакті з матеріалом або поблизу верфі, також був виявлений у разі вдихання пилу (але тільки при ковтанні або вдиханні).

Типи забруднюючих речовин:

Наявність асбесту: наявність фрагментів матеріалів, що містять асбест, підтверджується. Немає інформації про наявність вільних волокон асбесту в зернистості.

Присутність ТБТ (трібутілтіна): було виявлено екотоксичні з'єднання, які зазвичай виявляються у відходах цього типу і морських відкладеннях, але була вказана тільки максимальна концентрація (194 мг/кг МС).

Всі важкі метали, крім меркурія, також знайдені в цьому піскоструминному піску.

Продукти вуглеводню (в основному важке паливо, відпрацьоване моторне масло і дизельне паливо) також присутні в піскоструминному очищенні і в плаваючій фазі на площі понад два гектари і до 40 см», - повідомляється на сайті «VALGO» (переклад з англійської автора).

Також у компанії вказують, що в короткі терміни знезараження уражених ділянок води і грунту неможливо. І додають:

«Оскільки грунт дійсно є проникним (для токсичних речовин), необхідно: промити грунт шляхом відкачування води в траншею нижче за течією і закачування води в траншею вище за течією, зняти плаваючий вуглеводень у нижній течії, викопати чистий грунт між поверхнею і плаваючим горизонтом вуглеводню і зберігати на місці, викопувати і зневоднювати забруднений ґрунт, евакуювати відходи на кораблі - (розрядка моя - прим. автора), перекачувати і обробляти грунтові води і засипати чистий грунт».

Як бачимо, відходи, привезені з Чорногорії, дійсно є токсичними і небезпечними для навколишнього середовища і здоров'я людей. І повідомляє про це безпосередньо сама фірма-постачальник піску.

ТЕЗА 2: «На нього є весь пакет документів …».

ВЕРДИКТ: НЕВІДОМО, ТРИВАЄ СЛІДСТВО

ДОКАЗИ Й АРГУМЕНТИ:

Міська рада звернулася до правоохоронних органів із проханням провести розслідування з приводу сфальсифікованого гарантійного листа міського голови Володимира Миколаєнка. Паралельно у міській раді проводять службове розслідування з цього ж приводу.

У поліції зазначили, що відкрито три кримінальні провадження за фактами підроблення офіційних документів і подальшого їх використання (ч.1 та ч.4 ст.358 Кримінального кодексу України), а також замаху на порушення правил екологічної безпеки (ч.2 ст.15 і ст.236 ККУ). Також 19 грудня до Херсонського міського суду направлено клопотання  про накладення на іноземне судно арешту.

Тому поки триває слідство, зарано стверджувати, що всі документи офіційні та не підроблені.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ