Підтримати нас

Чи бути муніципалітетам на Херсонщині?

Автор статті
28 лютого 2020 09:00
823
Поширити:

Реформа децентралізації шаленою хвилею котиться країною, але в деяких випадках суперечить Конституції України.

Чинний документ не дає чіткого розуміння системи адміністративно-територіального устрою країни, тож успішне впровадження децентралізації можливе лише за умови внесення відповідних змін.

Пропозицій щодо вдосконалення головного документу країни було дуже багато. Але жодна з них не відповідала вимогам сучасності. А останній проєкт змін, який  подав до Верховної Ради Президент України, взагалі викликав спалах протестів з боку громад, громадськості та міжнародних партнерів. Адже порушують головні принципи Європейської хартії місцевого самоврядування.

Нагадаємо проєкт змін до Конституції України містить чимало загроз для місцевої демократії.

Багато суперечок точиться довкола посад Префектів - посадовці, які замінять місцеві державні адміністрації (районні та обласні). Теоретично вони наглядатимуть за конституційністю та законністю рішень місцевого самоврядування. Тобто переберуть на себе функції прокуратури, яка наразі цих повноважень вже позбавлена. Та у запропонованому Президентом документі повноважень префекту передбачено надати понад усяку міру. Він одноосібно може скасувати будь-яке рішення місцевої влади, тож виступає як інструмент тиску на місцеве самоврядування, а це  загроза для місцевої демократії.

Зменшення фінансових гарантій місцевого самоврядування призведе до обнулення здобутків бюджетної децентралізації. Адже передбачає урізання повноважень голів громад. Невизначеність повноважень окружних рад та підпорядкування їм міст й ОТГ може створювати конфлікти між радами.

Незалежні експерти у сфері місцевого самоврядування і лідери громад виступили зі спільною заявою про загрози  проєкту змін до Конституції України і закликали народних депутатів не голосувати за нього. Міжнародна спільнота, яка усі ці роки підтримували децентралізацію, висловилася про недопустимість внесення змін, які не відповідають Європейській хартії та порушують демократичні процеси. Володимир Зеленський 16 січня вирішив відкликати проєкт закону про внесення змін до Конституції щодо децентралізації.

Критика скандального документу триває вже кілька місяців. Його текст декілька разів змінювали, але ситуація залишається критичною. Однак Конституцію все одно треба змінювати, бо вона застаріла, а реформа децентралізації вже «буксує».

«На Херсонщині подекуди громадам відмовляють у створенні об’єднаних територіальних громад, посилаючись на спроби замахів на суверенітет країни, особливо це стосується Генічеського району. У країні вистачає структур, які займаються її суверенітетом: служба безпеки України, армія й національна поліція. Неприпустиме державне втручання в органи місцевого самоврядування. Воно є основою громадянського суспільства», - наголошує виконавча директорка Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України Лариса Оленковська.

Асоціація міст об’єднує 878 громад. Тож не дивно, що АМУ виступила ініціатором проведення круглого столу «Майбутнє місцевого самоврядування: погляд громад Херсонщини» на якому презентувала концептуальні положення змін до Конституції України. Скажімо, запропонували дворівневе самоврядування: перший рівень — муніципалітет, другий — область. Окремі муніципалітети з кількістю населення понад 700 тисяч жителів, парламент може визначати окремими муніципалітетами-областями. Компетенція місцевого самоврядування й надалі поділятиметься на власну та делеговану державою. Зупинка та скасування рішень місцевого самоврядування здійснюється виключно в судовому порядку.

В обговоренні взяли участь: голова Музиківської  ОТГ Олександр Лейбзон, голова Горностаївської  ОТГ – Дмитро Ляхно, експерт з питань місцевого самоврядування  Іван Лопушинський, депутат Херсонської міської ради Віталій Урбанський, секретар Білозерської селищної ради Євген Шепель та інші.

Деякі пропозиції викликали дискусії, зокрема, назви, які запропонувала асоціація. Більшість висловила думку, що в державотворенні краще вживати слова виключно українського походження: староста, голова, повіт і відмовитися від іноземних запозичень - мер та муніципалітет.

При опрацюванні остаточного тексту проєкту змін до Конституції України  важливо залучати представників місцевих громад, адже вони краще розуміють, як рішення «згори» впливають на повсякденне життя пересічного українця.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ