Підтримати нас

Чотириденний робочий тиждень - не фантастика

Автор статті
25 січня 2022 06:30
1,028
Поширити:

У березні виповниться 50 років з того часу, як у колишньому СРСР зважилися ввести п'ятиденний робочий тиждень. Новий трудовий розклад передбачав  восьмигодинний робочий день упродовж семи днів і два вихідних  — суботу та неділю. Хоча в певних закладах, скажімо, у вишах і школах, шестиденку зберегли.

Новація викликала безліч песимістичних прогнозів. Мовляв, після цього знизиться продуктивність праці, впаде планове виробництво. А робітники, не знаючи куди себе діти, поповнюватимуть статистику кримінальних правопорушень. Але насправді реформа мала позитивні наслідки. Насамперед люди отримали більше можливостей для навчання і культурного дозвілля, а виробничі показники навіть зросли.

Ідея переходу на п'ятиденку витала в світі давно. Ще в 1926 році відомий автовиробник Генрі Форд після довгих роздумів вирішив зупиняти свої підприємства на суботу й неділю. Так він звільнив більше часу для дозвілля і зростання споживчого попиту. 

Здавалося б, п’ятиденна форма робочого графіку ідеальна. Але виявилося, що ні. У Британії вважають, що є досконаліший варіант – це чотириденка. І там із настанням літа збираються ввести пілотний режим чотириденного робочого тижня. На це, як повідомляє Bloomberg, погодилося майже 30 компаній.

Експеримент має тривати пів року,  співробітники компаній, що зголосилися взяти участь у проєкті, отримали дозвіл працювати на тиждень 32 години. Однак менший робочий тиждень аж ніяк не позначиться на їхній зарплаті. А ще компанії запропонують робітникам - тим, хто хоче, – розподілити 32 робочі години на 5 робочих днів.

«Перехід на чотириденний тиждень був би безпрограшним для компаній», — розповів Джо Райл, директор кампанії чотириденного тижня у Великобританії. Він підкреслив, що згідно з дослідженнями, продуктивність підвищується разом із відповідним покращенням добробуту працівників.

Пілотна програма чотириденки, що тестують у Британії, не єдина у світі. Такі програми ось-ось випробовуватимуть у США, Канаді та Ірландії, а також збираються запроваджувати в Австралії та Новій Зеландії.

В Україні теж прихильно поставилися до новації зменшити робочий тиждень. На це готові близько 70% роботодавців. Адже дуже привабливо відключити на зайву добу від затратного енергетичного постачання виробництво. Та ще й при цьому виконувати попередні обсяги роботи. А ще чотириденка вивільнить  працівникам додатковий час на особисті справи та відновлення сил. За сподіваннями, це має допомогти їм в інші дні трудитися ефективніше і витрачати менше часу на виконання завдань.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ