Підтримати нас

Чому подорожчали калоші?

Автор статті
18 серпня 2020 07:00
1,700
Поширити:

На початку XX століття дуже дивно зростали ціни на деякі товари. Наприклад, одного дня американська гумова мануфактурна компанія сповістила міську управу, що вона суттєво змінює вартість калош. Чому? Це не зовсім зрозуміло, бо вулиці не були настільки брудні, та й потреба в такому товарі в херсонців постійно не виникала.

Сучасник так згадує про цю ситуацію: «Конечно, обыватели и в эту зиму «посеяли» немалое количество галош, но уж не так много, чтобы из-за этого явилась необходимость вздорожания их… Правда, и это ни для кого не секрет, что на галоши есть большой спрос в трактирах и ресторанах – благо из подошв получаются вкусные котлеты и бифштексы…» (газета «Родной край», 1910).

Городяни також не зовсім розуміли, чому вартість цього товару збільшилася. Деякі вважали, що це показник неякісної роботи комісії користі та потреб при міській думі, яка не слідкувала за ціноутворенням на певні товари. Інші стверджували, що це пов’язано з намірами місцевої адміністрації взяти кредит в 5 мільйонів рублів. Така сума повинна була піти на розвиток бізнесу в місті. І, напевно, американська компанія, розуміла, що ці гроші нададуть саме місцевим, а не іноземним підприємствам. В результаті вони б могли не витримати конкуренції, тому вирішили до цього заробити побільше, а потім залишити херсонський ринок.    

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ