Підтримати нас

Без орендного клопоту: як Новинський «обіграв» Херсонську міськраду та мера

Автор статті
15 березня 2019 08:24
838
Поширити:

«Смарт-Мерітайм груп», яке володіє активами збанкрутілого Херсонського суднобудівного заводу, не отримало дозвіл оформити 98 гектарів землі цього підприємства під викуп. Натомість може продовжувати не сплачувати податок за користування цією землею. Втрати міського бюджету оцінюються від 12 до 14 мільйонів  гривень на рік.

Про це йшлося в четвер, 14 березня, на сесії Херсонської міської ради. Одним із питань депутати вирішували, чи дозволяти товариству з обмеженою відповідальністю «Смарт-Мерітайм груп» розробляти землевпорядну документацію щодо відведення в оренду та у власність (шляхом викупу) земельних ділянок та проведення їх експертної грошової оцінки.

У ході дискусії з’ясувалося, що “Смарт-Мерітайм груп” систематично не сплачує у міський бюджет кошти за користування землею. Через це місто щорічно втрачає від 12 до 14 мільйонів гривень. На ці кошти , наприклад, можна закупити та утримувати сучасні маршрутки й  забути про транспортні колапси.

Підтримала це рішення меншість - 14 депутатів. Решту не влаштувала можливість викупу землі підприємства площею близько 98 гектарів. Тут варто зазначити, що кінцевим власником “Смарт-Мерітайм груп” є нардеп й олігарх із російським корінням Вадим Новинський, через що питання набуває політичного забарвлення.

«Ніхто цю землю не пропонував віддати на викуп»

За словами міського голови Володимира Миколаєнка, сьогоднішнє голосування за вищезгаданий проект рішення не означало продаж землі Новинському:

“Якщо мова і йшла про можливість викупу, то це питання для окремого голосування. Перед цим депутати мають затвердити вартість землі й тоді вже голосувати або не голосувати за викуп.”

Міський голова наголосив, що йшлося лише про дозвіл на розроблення землевпорядної документації, яка, просто кажучи, дозволить місту “оформити стосунки” зі “Смарт-Мерітайм груп” та отримувати в бюджет від них кошти за користування цією землею.

Але в цій ситуації важливо, що депутати пропонували залишити у проекті рішення все, що стосується оренди землі та прибрати формулювання “щодо відведення ... у власність (шляхом викупу)”. Утім, рішення не прийняли навіть за основу.

На це міський голова висловив сумнів  у “шляхетних намірах” народних обранців і пригадав їм провалення подібного рішення навіть без викупу”:

“Наскільки я пам’ятаю, то декілька років тому депутати не прийняли рішення, в якому йшлося тільки про оренду землі без викупу. Усе через політичну реакцію на прізвище Новинського.”

Дійсно, у жовтні 2017 року розглядалися два окремі питання про дозвіл на розробку землевпорядної документації для “Смарт-Мерітайм груп”. У першому варіанті йшлося про викуп, в другому — про оренду. Тоді директор департаменту містобудування та землекористування міської ради повідомив, що ці 98 гектарів колишнього суднобудівного оцінили в 617 мільйонів гривень.

Врешті, жоден проект не набрав необхідної кількості голосів.

Також Володимир Миколаєнко звинуватив активістів з плакатами проти викупу землі суднобудівного заводу в продажності Новинському:

“Я підозрюю, що людям, котрі прийшли на сесію з плакатами, заплатив по дві копійки сам Новинський. Тепер, завдяки їм, він може далі не сплачувати податки до міського  бюджету.”

Активісти з плакатами відгороджені від депутатів стіною поліціянтів, котрі не пропускали в депутатську частину зали нікого крім журналістів.

Якщо підсумувати нинішні події довкола землі збанкрутілого Херсонського суднобудівного заводу, складається враження, що власникам його активів досить вигідно тримати підприємство “у повітрі” й продовжувати не платити земельний податок. А оформлювати земельну ділянку вони хочуть лише з можливістю подальшого викупу. Зрозуміло, що місту вигідніше здавати в оренду велику промислову ділянку, а не під викуп одіозному олігарху з антиукраїнськими поглядами. Виграє ж на неспроможності депутатів та міського голови прийняти рішення в інтересах міста сам Новинський.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ